Live

Cum e folosită mobilizarea rezerviștilor pentru a induce ideea că România ar intra în război

Data actualizării: Data publicării:
Au reapărut știrile false despre mobilizarea rezerviștilor români. Foto: GettyImages

În ultimele zile circulă informații demontate de reprezentanții Ministerul Apărării, potrivit cărora România s-ar pregăti să intre în războiul din Ucraina. Mobilizarea rezerviștilor este unul dintre subiectele principale când vine vorba de inducerea ideii că țara noastră s-ar pregăti de un conflict armat.

Un document adresat reverviștilor a circulat zilele astea pe internet ca să inducă ideea că sunt chemați pentru mobilizare.

În realitate, documentul la care se face referire este un „ordin de chemare”, parte din procesul administrativ al Ministerului Apărării, prin care se face an de an evidența soldaților și rezerviștilor. Acest lucru se face și fără să existe un război la graniță. 

Potrivit Legii, rezerviștii sunt ținuți în evidența Armatei până la vârsta de 55 de ani (soldații și gradații) sau 63 de ani (subofițeri și ofițeri) și pot fi chemați o dată pe an la centrele militare pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară, cum ar fi schimbarea unității militare față de care aparține o persoană.

Deși evidența rezerviștilor este un proces important în cazul în care va fi necesară o eventuală mobilizare a cadrelor militare într-o stare de urgență, acest lucru nu poate fi făcut în secret, după cum au subliniat reprezentanții Ministerului Apărării pentru Digi24.ro.

Potrivit Constituției, Președintele declară, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate și, ulterior, se comunică pe toate căile posibile către populație.

Ministerul Apărării a emis duminică, 9 noiembrie, două comunicate de presă prin care avertizează asupra dezinformării din mediul online, în special pe TikTok, potrivit cărora România își pregătește granițele ca să intre în război.

Ministerul a atras atenția că aceste manipulări sunt distribuite cu scopul de a crea incertitudine și panică în rândul opiniei publice, fiind susținute adesea de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO.

Informația falsă conform căreia România se pregătește de un atac a fost diseminată inclusiv de candidatul la președinție Călin Georgescu.

Editor : M.G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Numărul ucrainenilor dispuși să suporte povara războiului scade. Factorii care influențează moralul populației

Israelul ameninţă că îşi va intensifica loviturile în Gaza dacă Hamas continuă să lanseze rachete

Populaţia din Fâșia Gaza a scăzut cu 6% de la începutul războiului

Partenerii noștri