Live

CSM e de acord ca pensia magistraților să fie mai mică decât salariul, dar cere ca vârsta de pensionare să crească „etapizat”

Data publicării:
CSM e de acord ca pensia magistraților să fie mai mică decât salariul, dar cere ca vârsta de pensionare să crească „etapizat”. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că este de acord ca pensia magistraților să nu fie mai mare decât salariul și cu stabilirea unei vechimi minime de 25 de ani în magistratură pentru acordarea pensiei de serviciu, însă a cerut ca creșterea vârstei de pensionare se se facă în etape.

„Sistemul judiciar este de acord ca soluţia legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate. De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcţia de judecător sau procuror”, se arată într-un comunicat al CMS.

Instituția cere însă ca creșterea vârstei de pensionare să se facă cu o perioadă de tranziție.

„Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziţie pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniştilor din sistemul judiciar, care şi-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispoziţiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită”, se arată în comunicatul CSM.

„Totodată, apreciem că este necesar ca soluţia legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislaţia care reglementează sistemul public de pensii. Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută şi pentru magistraţi, mai ales în condiţiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, se mai arată în comunicat.

Peste 3.000 de judecători și procurori au anunțat că începând de miercuri nu se vor mai ocupa decât de cazurile urgente pentru a protesta față de reforma pensiilor speciale.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CCR a decis că impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională

Sindicaliştii din casele de pensii cer plata orelor suplimentare și reclamă volumul excesiv de muncă în urma recalculării pensiilor

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

Pensiile în ianuarie 2025 se livrează cu întârziere. Ce spun reprezentanții Poștei Române despre data la care românii vor primi banii

Partenerii noștri