Controversă internațională în jurul catedralei Sfânta Sofia. Turcia vrea să o transforme în moschee, Statele Unite intervin
Intenția Turciei de a schimba statutul celebrului monument Sfânta Sofia din Istanbul din muzeu în moschee atrage reacții din toată lumea. Grecia avertizează că Turcia riscă să deschidă "o prăpastie emoţională imensă" cu ţările creştine, având în vedere că Sfânta Sofia a fost catedrală creștină timp de 900 de ani. În dispută au intervenit și Statele Unite ale Americii, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, care cer Turciei să păstreze statutul actual de muzeu al edificiului.
Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a primit joi o petiţie, din partea unei asociaţii apropiate guvernului islamist turc, de a schimba decretul care a impus laicizarea catedralei în urmă cu 85 de ani. Consiliul de Stat anunţat că va lua o decizie peste două săptămâni.
Inițiatorii petiției urmăresc de fapt revenirea monumentului la statutul de moschee, pe care l-a avut până în 1934, când fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu.
Hagia Sofia a fost construită în secolul al VI-lea și a fost una din cele mai mai importante catedrale ale creștinătății până în 1453, la căderea Constantinopolului, când sultanul Mehmet al II-lea a transformat-o în moschee.
"Hagia Sophia este un monument al patrimoniului mondial ... Multe ţări - culminând cu intervenţia Departamentului de Stat al SUA - au subliniat acest aspect, îndemnând Turcia să nu facă paşi care ar crea o prăpastie emoţională imensă între creştinii din întreaga lume şi Turcia", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, într-o conferinţă de presă.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul şi să asigure că aceasta va rămâne accesibilă tuturor.
"Îndemnăm Guvernul Turciei să menţină Hagia Sophia ca muzeu, ca pe un exemplu al determinării sale de a respecta tradiţiile religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii Turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor", a spus şeful diplomaţiei americane.
Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al circa 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a declarat că transformarea catedralei Sfânta Sofia într-o moschee i-ar dezamăgi pe creştini şi provoca o "prăpastie" între est şi vest.
Miza procesului
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a acestui monument aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO şi unul dintre cele mai vizitate din Turcia.
O asociaţie apropiată guvernului islamist turc a cerut instanței Consiliului de Stat să schimbe decretul care a impus laicizarea catedralei în urmă cu 85 de ani. Potrivit acestei asociaţii, decretul care stă la baza laicizării monumentului (a fost transformat din moschee în muzeu) conţine semnătura falsificată a fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, scrie Agerpres.
Iniţiativa a fost sprijinită atât de partidul islamist AKP, al preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan, cât şi de partenerul său din Parlament, ultranaţionalistul MHP, dar se confruntă cu o puternică opoziţie din partea sectorului academic şi unei părţi a societăţii civile.
În cazul în care va redeveni moschee, turiştii vor putea continua să viziteze monumentul, însă autorităţile vor trebui să decidă cum să împace tradiţia musulmană cu cea creştină, în condiţiile în care islamul interzice realizarea de fotografii într-un templu.
Peste 200 de academicieni din domeniul artei bizantine şi otomane au semnat o cerere săptămâna acesta ca Sfânta Sofia să rămână muzeu, subliniind că guvernul turc nu este nevoit să se întrebe dacă "trebuie să fie moschee sau muzeu", ci "cum putem îngriji mai bine monumentul".
În cazul unui aviz favorabil de a reveni la statul de moschee, guvernul turc speră ca rugăciunile în Hagia Sofia să poată începe din 15 iulie.
Editor: B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News