Live

Cod roşu de viscol puternic şi ninsori abundente. Avertismentul polițiștilor rutieri pentru șoferii care pleacă la drum

Data actualizării: Data publicării:
Sursă foto: Facebook/Primăria Târgu-Neamț

În peste jumătate din țară sunt în vigoare alerte de viscol puternic și ninsori abundente. În aceste condiții, polițiștii rutieri fac o serie de recomandări pentru șoferii care pleacă la drum. 

Astfel, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că vineri a fost închis traficul pe Autostrada A1, pe tronsonul kilometric 225 – 238, între nodurile rutiere Boiţa – Cisnădie, judeţul Sibiu, din cauza vântului puternic, care pe alocuri viscoleşte zăpada depusă în apropierea carosabilului.

„Măsura vizează prevenirea riscului rutier, în condiţiile în care autovehiculele de mare tonaj pot fi răsturnate de rafalele de vânt. Circulaţia este deviată de la nodul rutier Cisnădie către DN 1”, avertizează poliţiştii rutieri.

Pe DN 1H tronsonul Peştiş (judeţul Bihor) – Nuşfalău (judeţul Sălaj), a fost instituită restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă frământată.

Citește și: Noi alerte de la meteorologi: Cod roșu și portocaliu de viscol. Care sunt zonele vizate de ninsori și vânt puternic HARTĂ

În condiţiile instituirii codurilor roşu, portocaliu şi galben de vânt foarte puternic, ninsoare abundentă şi zăpadă viscolită sau frământată, pe şosele din mai multe zone ale ţării, Infotrafic le recomandă şoferilor ca înainte să plece la drum să se informeze asupra condiţiilor meteorologice şi a stării drumurilor de pe traseul pe care intenţionează să-l parcurgă, dacă sunt anumite sectoare de drum închise din cauza zăpezii, viscolului sau altor fenomene meteo, precum şi asupra rutelor alternative.

Poliţiştii rutieri îi mai sfătuiesc pe şoferi să-şi echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă (acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”), în cazul deplasării pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să-şi verifice, înainte să plece la drum, nivelul combustibilului sau al bateriei, nivelul lichidului de parbriz, care trebuie să fie rezistent la îngheţ şi să cureţe zăpada sau gheaţa de pe parbriz, oglinzi, faruri şi plafon

Şoferii mai snt sfătuiţi să folosească, pe cât posibil, frâna de motor, dacă şoseaua este alunecoasă, să evite bruscarea comenzilor maşinii, să facă orice manevră numai după o temeinică asigurare, să adapteze viteza la condiţiile de drum, cu precizarea că deplasarea trebuie să se realizeze cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperita cu polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, piatră cubică umedă, dar şi când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, în condiţii de ceaţă sau ninsoare abundentă.

În acelaşi timp, recomandările poliţiştilor rutieri mai vizează păstrarea unei distanţe de siguranţă faţă de vehiculul care circulă în faţă sau din sens opus, evitarea efectuării depăşirilor în condiţii de vizibilitate redusă, punerea în funcţiune a luminilor de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi, în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers şi punerea în funcţiune a luminilor de semnalizare a avariilor şi utilizarea triunghiului reflectorizant în cazul în care autovehiculul rămâne în pană sau are o defecţiune.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Goana după cumpărături și cadouri. Cum se circulă în marile orașe cu câteva zile înainte de Crăciun

Vreme instabilă în toată țara, în acest weekend. Opt județe, sub alertă cod galben de vânt și ninsori

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Poliția Română anunță că a confiscat în ultimele trei luni peste 37 de tone de petarde și artificii

Partenerii noștri