Live

Video Ciucă, în războiul filmelor. Reclama cărții „În slujba țării” versus ancheta Recorder care demontează „mitul eroului de la Nassiriya”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură video postat pe pagina de Facebook a lui Nicolae Ionel Ciucă

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a publicat, joi, 5 septembrie, pe contul său de Facebook, un videoclip de circa două minute în care anunță lansarea „în curând” a cărții sale „În slujba țării”. În aceeași zi, o anchetă realizată de Recorder și intitulată „Mitul eroului de la Nassiriya” prezintă mărturii ale generalilor italieni care au condus cele mai importante operațiuni din Irak, în 2004 și care spun că Nicolae Ciucă a avut ordine de la București să nu intre în oraș. Mai mult, un fost subofițer în Armata Română povestește, în ancheta celor de la Recorder, cum Ciucă nu a intervenit nici atunci când 24 de militari au fost prinși într-o ambuscadă, fiindcă nu avea aprobare din România.

Videoclipul de promovare a cărții, postat joi de Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook, debutează cu imagini din 2002 din Afganistan.  Sunt incluse și imagini cu el, pe atunci locotenent colonel, comandant al batalionului de infanterie participant la misiune în Irak, în anul 2004.

Nicolae Ciucă povesteşte apoi despre cele trăite în misiunea militară de la Nassiriya, din 2004, și își amintește că „a fost o ploaie de lovituri de AG-7, peste 24 de lovituri”. „Una dintre ele a lovit la o jumătate de metru în rambleul drumului, în faţa transportorului în care mă aflam”, a subliniat actualul lider PNL, aflat atunci în Irak la comanda Batalionului „Scorpionii Roșii”.

Cei de la Recorder au stat de vorbă și cu generalii italieni care au condus cele mai importante operațiuni din acea perioadă și cărora li se subordona contingentul lui Nicolae Ciucă. Comandantul de regiment Luigi Scollo a povestit despre confruntările dintre trupele NATO și forțele insurgente irakiene și prima luptă din acea serie care a avut loc între 6 și 8 aprilie 2004, când insurgenții irakieni au ocupat trei poduri din centrul orașului Nassiriya.

Astfel, generalul Luigi Scollo a povestit cum trebuia ca trupele sale să elibereze cele trei poduri de pe râul Eufrat, o operațiune care a durat 18 ore, timp în care au fost trase asupra lor 400 de rachete, iar Ciucă nu a putut să opereze în Nassiriya, pentru că autoritățile din România nu i-au permis acest lucru.

„A trebuie să eliberăm cele trei poduri de pe râul Eufrat. Operațiunea a început din noaptea de 5 spre 6 aprilie și s-a încheiat în dimineața zilei de 7 aprilie. Toată operațiunea a durat 18 ore. O estimare aproximativă arată că au fost trase asupra noastră 400 de RPG-uri, adică 400 de rachete. Unitatea mea a dus luptele cele mai grele”, a explicat, pentru Recorder, generalul Luigi Scollo, comandat de regiment.

Un alt general, Gian Marco Chiarini, comandantul trupelor italiene din Irak a relatat că a vorbit cu Nicolare Ciucă și își amintește foarte bine acel episod pentru că acesta i-a spus: „Avem o restricție națională, deci nu pot intra în Nassiriya”.

CITEȘTE ȘI: Adrian Năstase și Mircea Pascu, reacții în cazul „Ciucă, erou la Nassiriya”. „Nu puteam să îi privăm pe soldați de dreptul la apărare”

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum explică Nicolae Ciucă scoaterea cuvântului „ostaș” de pe panourile publicitare ale PNL. „Militar am fost o viață întreagă”

Pe cine ar pune Nicolae Ciucă premier: „Avem cel puțin 5 nume din PNL”

Ciucă spune că își dorește coalizarea dreptei: Celelalte forțe politice mai au aproape 70 de zile să se maturizeze

PNL a depus un proiect de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze la Senat, confirmă Daniel Fenechiu

Partenerii noștri