Video Chelneri roboți sau aplicații care îți rezervă hotelul în funcție de ce dorești. Ray Iunius: Este doar începutul unei revoluții
Roboți care îți servesc preparatele preferate, aplicații care îți intuiesc preferințele și îți rezervă hotelul, dispozitive pentru îmbunătățirea somnului. Industria ospitalității este din ce în ce mai tehnologizată, iar acesta este doar începutul unei revoluții, spune profesorul Ray Iunius, românul care predă excelența în management șefilor marilor lanțuri hoteliere din întreaga lume. Asemenea mașinilor de ultimă generație, spațiile de cazare vor deveni și ele inteligențe artificiale. Este șansa României să sară trepte și să aibă tehnologii înaintea țărilor cu tradiție în domeniu.
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
18 turiști cazați la un hotel din Olimp au ajuns la spital
Legea care vizează folosirea inteligenței artificiale în UE intră în vigoare de astăzi. Ce sisteme sunt interzise
Prețurile pentru vacanța de 1 Mai și Paște au crescut cu 15%
Cum au reușit hoții de lemn să păcălească SUMAL
Filmul crimei de la Padina
Bărbat ucis într-un hotel din Padina
2 ani de închisoare pentru cei care creează și distribuie deep fake
Cum se folosesc hackerii de AI ca să înșele oamenii
Reporter: Ați observat ce noi tehnologii, ce noi tendințe apar în acest domeniu?
Prof. dr. Ray Iunius: Suntem contemporani cu o revoluție majoră, ce se va întâmpla în tehnologie și atinge și această industrie, o industrie foarte clasică și conservatoare.
Tehnologiile au intrat pe un sector, de rezervare, care este un sector vital. Un alt nou-venit în industria ospitalității este sistemul de rezervare pentru apartamente, camere.
Spunea un hotelier că cea mai mare revoluție în industria hotelieră e când s-au gândit să întoarcă colțul la hârtia igienică din baie pentru că era o reticență foarte mare. Și acum, studenții de la universitatea hotelieră din Lausanne nu au voie să folosească aparatul automat de deschidere a vinului, vezi fete care se chinuie cu tirbușonul, ca să nu schimbi partea clasică și conservatoare.
Reporter: Ce tipuri de roboți sau alte tipuri de tehnologii regăsim în hoteluri și pensiuni? În ce investesc proprietarii de hoteluri și pensiuni?
Prof. dr. Ray Iunius: Am să vă spun întâi în ce nu investesc. Avem deja nanotehnologii cu care putem să avem ferestre pe care să nu fie nevoie să le speli la 6 luni, nu am văzut așa ceva. Ați văzut vreun robot aspirator în vreun hotel? Nu.
Mă aștept ca în viitorul hotelăriei ca acest hotel să se automatizeze. Important e să nu automatizezi front-line. Când vii într-un hotel vrei să fii primit de o ființă omenească.
Avem tehnologii să se facă patul singur prin câteva mișcări. Roboțelul care vine și îți aduce ce ți-ai comandat. Inclusiv în hotelul în care stau, în baie, geamul la o singur buton devine opac. România are șansa să sară peste și să aibă, datorită acestor tehnologii, lucruri care încă nu apar dincolo.
Reporter: În ce măsură se schimbă experiența senzorială sau poate fi personalizată o masă?
Prof. dr. Ray Iunius: În momentul în care aerul este controlat, muzica e controlată, dormitul într-o cameră înseamnă regenerare, te vei simți odihnit. Din ce în ce mai mult în AI exista aplicații care nu doar îți calculează proteinele, dar pot transmite direct în bucătărie ce ai nevoie, înainte ca tu să te gândești. Când ceri mâncarea nu te mai întreabă nimeni ce vrei, creierul a transmis înainte ca tu să fii conștient ce e bun pentru tine.
Reporter: Ne putem aștepta la meserii care să dispară din cauza AI?
Prof. dr. Ray Iunius: În special în back-office o să fie, în toate procesele care nu se văd. Nu mai ai oameni care vor să vină în aceste munci și aici intervine AI inclusiv în training. Inteligența artificială poate funcționa foarte bine dacă inteligența biologică funcționează bine.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News