Live

Centrul pentru Combaterea Antisemitismului cere reanalizarea deciziei de decorare a lui Aurelian Bădulescu, „un antisemit notoriu”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Centrul pentru Combaterea și Monitorizarea Antisemitismului (MCA România) condamnă decorarea lui Aurelian Bădulescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis și cere reanalizarea urgentă a actului de decernare a Ordinului „unui antisemit notoriu, sancționat pentru antisemitismul său”, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a MCA România.

Centrul cataloghează decizia de decorare drept „stupefiantă” și se arată „dezamăgit” că aceasta a venit din partea președintelui României.

„Acordarea acestui Ordin d-lui Aurelian Badulescu sfidează logica și amenință să subminează eforturile susținute ale României de a deveni un model regional și european în combaterea antisemitismului și a negaționismului din România”, scrie în comunicatul citat.

Instituția afirmă că, „din funcția sa de viceprimar al Municipiului București”, Bădulescu „s-a opus și a subminat, în mod activ și ferm, înființarea Muzeului pentru Istoria Evreilor și al Holocaustului într-o clădire istorică din centrul Municipiului București”, acuzând că acesta „a dat glas sentimentelor și crezurilor lui naționaliste / antisemite într-o scrisoare oficială, semnată în calitate de viceprimar al Municipiului București”.

„Atitudinea sa antisemită, afișată fără rușine, a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Acordarea unei distincții naționale unui antisemit declarat de către Președintele României contrazice flagrant nu doar declarațiile politice repetate, inclusiv cele ale Președintelui, cu privire la combaterea antisemitismului și a negationismului în România, ci și mesajul promovat de Guvernul României în ultimii cinci ani pe scena internațională, legat de Strategia Națională pentru Combaterea Antisemitismului și implementarea acesteia. Un gest regretabil în ultimul său an de mandat, echivalat doar de decorarea, în primul său an de mandat, a unui alt antisemit notoriu – un bilanț trist pentru noi, nerepetat de nici un alt Președinte al României”, mai scrie în comunicat, făcând trimitere la decorarea în 2014 a lui Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

În 2014, Centrul pentru combaterea antisemitismului a criticat decizia lui Klaus Iohannis, susținând că este vorba despre un deținut politic „care se afișează public cu un partid susținător al Miscării Legionare si al neo-nazismului”

„În aceste condiții, solicităm reanalizarea urgentă a actului de decernare a Ordinului Național „Pentru Merit” unui antisemit notoriu, sancționat pentru antisemitismul său. Decorațiile și distincțiile acordate de Președintele României trebuie să reflecte valori autentice de unitate și respect față de toți cetățenii acestei țări. În acest caz, decizia pare să onoreze exact opusul”, scrie în încheierea comunicatului MCA.

Klaus Iohannis l-a decorat pe fostul viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Decorarea lui Bădulescu a avut loc în contextul în care președintele României a semnat zilele trecute mai multe decrete de decorare, cu prilejul aniversării a 160 de ani la înființarea Curții de Conturi. Aurelian Bădulescu este, în prezent, consilier de conturi la această instituție. 

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E golgheterul echipei lui în SuperLigă, dar se laudă și cu două facultăți! Unde a ajuns să-și dea examenele

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PNL amână „Legea Iohannis”, după refuzul PSD de a o susține. De ce verdictul BEC nu a mai venit luni după-amiază

De ce nu votează PSD „Legea Iohannis”. Ciolacu: „Nu e o prioritate nici pentru Guvern, nici pentru Partidul Social Democrat”

Ce înseamnă Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler cu care a fost decorat Aurelian Bădulescu, fost viceprimar al Capitalei

Klaus Iohannis l-a decorat pe fostul viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu, care l-a comparat pe șeful statului cu Hitler

Partenerii noștri