Live

Avion rusesc interceptat deasupra Mării Negre de avioanele canadiene ale NATO care asigură poliţia aeriană a României

Data actualizării: Data publicării:
Avioane canadiene CF-188 Hornet decolează de la Mihail Kogălniceanu, România pentru a intercepta un avion al Federaţiei Ruse. Foto: Facebook/Nato Air Allied Command

Avioanele militare canadiene aflate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu au interceptat un avion rusesc neidentificat care zbura deasupra Mării Negre aproape de frontiera României, informează Centrul de comandă Aliat al NATO.

Interceptarea a avut loc pe 30 septembrie, după ce centrul NATO de la Torrejon, Spania, a ordonat ca două avioane canadiene CF-188 Hornet să decoleze de la baza din Constanţa pentru a identifica un avion care zbura „aproape de frontiera României”, în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre.

„Avioanele (canadiene) au interceptat un avion militar al Federaţiei Ruse care nu avea un plan de zbor, nu intrase în contact cu controlorii civili de trafic aerian şi avea transponderul dezactivat, ceea ce prezenta un potenţial risc pentru cursele aeriene civile. Avionul rus nu a intrat în spaţiul NATO. După identificare, piloţii canadieni s-au întors la baza de la Mihail Kogălniceanu”, informează NATO. 

Săptămâna trecută, alte două avioane ruseşti SU-24 au fost interceptate deasupra Mării Negre.

Detaşamentul canadian, alcătuit din 140 de militari şi şase avioane CF-188 (varianta canadiană a avionului militar american F-18 Hornet) a ajuns în luna septembrie la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, de unde va realiza misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră, în următoarele trei luni.

Canadienii exectuă aşa-numitele misiuni de „poliţie aeriană întărită”, instituite de NATO începând cu 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceste misiuni sunt executate în zona Mării Baltice („Zona de Implementare Nord”) şi cea a Mării Negre („Zona de Implementare Sud”).

„În Sud, capacităţile de poliţie aeriană ale României şi Bulgariei sunt temporar întărite cu detaşamente care aparţin diverselor forţe aeriene aliate. Deşi aceste două naţiuni sunt întrutotul capabile să desfăşoare de unele singure misiuni de poliţie aeriană, avioanele şi piloţii din cadrul detaşamentelor suplimentare pot fi şi ei mobilizaţi rapid în misiuni de interceptare aeriană”, conform Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

„Dezastru ecologic”. Putin spune că 40% din țițeiul transporat de petrolierele scufundate în zona Krasnodar s-a vărsat în Marea Neagră

Partenerii noștri