Live

Anchetă în cazul bebelușului ajuns în stop cardio-respirator la spital. Mama nu a fost refuzată la prima unitate medicală, cum a acuzat

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Femeia al cărei bebeluș de două luni a ajuns în stop cardio-respirator, malnutrit și deshidratat la Spitalul de Pediatrie Ploieşti nu a fost refuzată la spitalul din Urlați, unde a mers prima dată, așa cum acuzase aceasta inițial, arată ancheta Prefecturii Prahova.

Femeia a susținut că a mers cu bebelușul la Spitalul Orăşenesc Urlaţi însă acolo i s-ar fi zis că medicul pediatru a terminat programul, motiv pentru care cel mic nu poate fi primit.

Când a ajuns cu copilul de două luni la Spitalul de Pediatrie Ploieşti, acesta intrase în stop cardio-respirator fiind și malnutrit și deshidratat. Copilul a fost salvat de medici, dar rămâne internat.

În urma acuzațiilor mamei, o comisie de anchetă a fost constituită la nivelul Prefecturii Prahova, însă concluziile arată că femeia nu a spus adevărul când a afirmat că nu a fost primită în spitalul din Urlați.

"Direcţia de Sănătate Publică Prahova ne-a informat următoarele: în data de 10.05.2023 la Camera de Gardă a Spitalului Orăşenesc Urlaţi nu s-a prezentat vreo mamă cu un pacient (copil în vârstă de două luni); la aceeaşi dată erau asigurate linii de gardă în specialitatea Medicină Internă, Chirurgie Generală şi Pediatrie (medicul pediatru având program de lucru până la ora 19:00); în jurul orelor 20:43 pe sistemul de supraveghere video a unităţii sanitare se observă o persoană de sex feminin cu un sugar în braţe care a discutat cu agentul de pază al unităţii din dreptul porţii, după care aceasta, deplasându-se către un automobil aflat în stradă, părăseşte unitatea; în urma verificărilor condiţiilor igienico-sanitare din cadrul Compartimentului de Pediatrie al Spitalului Orăşenesc Urlaţi nu au fost constatate nereguli sau abateri", a transmis Prefectura Prahova, potrivit News.ro.

Din documentele încheiate la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, rezultă că în perioada respectivă niciun pacient nu a fost refuzat sau redirecţionat către o altă unitate sanitară de către personalul medical.

"Vă aducem la cunoştinţă că din declaraţia agentului de pază al Spitalului Orăşenesc Urlaţi, la momentul prezentării mamei cu copilul, la poarta de acces, aceasta a precizat că doreşte să meargă la secţia de Pediatrie, iar în urma răspunsului agentului care îi spune mamei că programul cabinetului de Pediatrie se încheiase la ora 19:00, acesta nu a dorit să mai intre în incinta spitalului şi a plecat. Agentul de pază precizează, de asemenea, că i-a însoţit pe cei doi (mama şi pacientul) până în stradă, întrebând dacă au nevoie de maşină, moment în care, însoţitoarea care i-a adus pe cei doi a oprit autoturismul, conducătoarea auto (o doamnă blondă) întrebând despre prezenţa în spital a unui anumit cadru medical. La răspunsul negativ al agentului de pază, persoanele mai sus-menţionate au urcat în maşină şi au plecat", se arată într-o informare dată publicităţii vineri şi semnată de prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu.

Ancheta în acest caz continuă, alte instituţii, precum Poliţia şi DGASPC, făcând, la rândul lor, verificări cu privire la situaţia bebelușului.

Copilul aflat în stare gravă are doi fraţi: o soră de trei ani şi frate de un an şi jumătate. Ambii, împreună cu mama au fost preluaţi şi duşi într-un centru maternal al DGASPC Prahova, unde sunt monitorizaţi şi evaluaţi. Familia nu se afla în evidenţa autorităţilor ca fiind una cu probleme. Cei doi fraţi mai mari erau hrăniţi şi hidrataţi.

"La momentul vizitei nu au fost constatate forme vizibile de neglijenţă la ceilalţi copii", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, Corina Nicola.

Bebelușul rămâne în stare critică

Managerul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, Anca Miu, a declarat că bebeluşul nu a fost hrănit şi că greutatea lui este mult sub cea normală pentru această vârstă. În loc să aibă în jur de 5 kilograme, cât ar fi trebuit, copilul are de fapt numai două kilograme. Prognosticul în acest caz este rezervat, copilul având şi pneumonie.

"Copilul a venit în stare gravă, în stop cardio-respirator. (...) Este un copil cu un status biologic alterat, este un copil care are două kilograme la două luni, copil născut cu trei kilograme, ca să fiu mai explicită, nou născutul şi sugarul trebuie să ia cam 750 de grame pe lună, unii iau şi un kilogram, şi un kilogram 200, deci ar fi trebuit să aibă cinci kilograme, asta era greutatea lui normală la vârsta aceasta. Copilul nu a fost hrănit pentru că nu avea cum să fie hrănit şi să nu ia în greutate. Era deshidratat, era cu o insuficienţă respiratorie, acum au făcut colegele şi investigaţii radiologice, are şi o infecţie respiratorie pulmonară, pneumonie, copilul pune mari probleme, este un caz foarte grav cu un prognostic rezervat", a declarat Anca Miu.

"La analizele făcute pe urgenţă, nivelul glicemiei era de 4. Nu am văzut în viaţa mea asemenea nivel scăzut al glicemiei, în mod obişnuit glicemia se situează între 60 şi 110. Copilul avea 4, incredibil", a adăugat ea.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte

O navă chineză a fost reperată în locul în care au fost secționate cablurile din Marea Baltică. Coincidența nu se oprește aici

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Cazul băiatului mort la spital. Rafila îi critică pe medici: „Nu există motivații atunci când discutăm despre salvarea unui copil”

Partenerii noștri