Live

Yuval Noah Harari: Avem nevoie de un sistem de sănătate universal, finanțat de guverne

Data actualizării: Data publicării:
Yuval Noah Harari. Sursa foto Profimedia Images

Motivul pentru care state puternice şi avansate precum Statele Unite sau Regatul Unit au fost atât de neputincioase în faţa asaltului noului coronavirus ar fi lipsa cooperării la nivel mondial şi a unui sistem economic care nu este capabil să se pregătească pentru sau să gestioneze crize, este de părere istoricul israelian Yuval Noah Harari.

Harari argumentează că apariţia liderilor extremişti, populişti şi naţionalişti la cârma marilor puteri ale lumii a dus la o erodare rapidă a cooperării şi solidarităţii la nivel mondial, fapt ce a împiedicat un răspuns adecvat la pandemia de coronavirus. El spune că asta se petrece într-o perioadă din istoria umanităţii în care ar trebui să putem rezolva foarte uşor o astfel de criză, în condiţiile în care omenirea are cunoaşterea ştiinţifică şi capacitatea tehnologică să învingă rapid un astfel de virus.

„Bineînţeles că nu putem preveni epidemiile iniţiale ale noilor boli şi virusuri, este vorba de un proces natural al acestor microorganisme prin care ele suferă mutaţii şi sar de la o specie la alta. Dar spre deosebire de orice altă eră din istorie, omenirea este acum într-o poziţie foarte bună pentru oprirea epidemiile pentru că, pentru prima oară în istorie, avem cunoaştere ştiinţifică şi instrumentele tehnologice pentru a o face.

Când epidemia de ciumă bubonică s-a extins în perioada Evului Mediu, nimeni nu înţelegea ce se petrece. Nimeni nu înţelegea ce îi ucidea pe oameni şi cum putea fi oprit. Facultatea de Medicină a Universităţii din Paris a crezut că motivul (n. red. - pentru care apăruse ciuma) era astrologic. Că din cauza felului în care se poziţionau planetele pe cer a început această epidemie. Nimeni nu a realizat că era vorba de bacterii care veneau de la şobolani. Chiar şi în urmă cu un secol, în perioada gripei spaniole, lumea nu ştia cu siguranţă de ce oamenii mureau.

Astăzi, însă, am avut nevoie de doar două săptămâni pentru a identifica în mod corect coronavirusul, pentru a îi găsi secvenţa genetică şi pentru a dezvolta un test funcţional. Faptul că avem capacitatea de a controla o asemenea epidemie, nu înseamnă şi că avem înţelepciunea să folosim această putere în modul corect. Iar asta nu depinde doar de cercetători, depinde de politicieni, de oameni de afaceri, de oameni de rând, iar ei nu iau mereu deciziile corecte”, spune istoricul.

„Principala mea teamă este că demonii interni ai oamenilor sunt principalul nostru duşman. Nu sunt împotriva statelor-naţiune şi graniţelor, însă trebuie să ne aducem aminte că statele-naţiune trebuie să coopereze între ele. Naţionalismul nu trebuie să fie despre a îi urî pe străini. Trebuie să fie despre iubirea faţă de compatrioţi şi despre grija faţă de ei. În multe cazuri, ca să poţi avea grijă de compatrioţii tăi, trebuie să cooperezi cu străinii. Nu cred că există o contradicţie inevitabilă dintre state-naţiune şi cooperare la nivel global. Din păcate, în ultimii ani, am observat apariţia unor extremişti care au ajuns liderii ţărilor lor şi care încearcă să distrugă solidaritatea globală şi acum plătim preţul. Pentru că acum când avem cea mai mare nevoie de ea, nu avem această cooperare.

Avem nevoie de un sistem de sănătate universal sponsorizat de guvern, pentru că piaţa liberă nu ne poate pregăti şi nu poate gestiona astfel de epidemii. Când situaţia este normală şi nu există nicio epidemie, piaţa liberă nu va produce ventilatoare şi măşti sanitare suficiente pentru confruntarea cu o criză. Vom spune că avem nevoie 20 de ventilatoare astăzi şi le vom produce, dacă va fi o epidemie vom avea nevoie de 200, dar nu vom produce 180 de ventilatoare de care nu avem nevoie acum doar pentru a ne pregăti de pentru o epidemie despre care nu suntem siguri că va veni. Genul acesta de sistem de sănătate capitalist nu ne poate ajuta pe timp de criză. Asta nu înseamnă că trebuie să abandonăm capitalismul, trebuie să găsim calea de mijloc, pentru că în unele domenii capitalismul funcţionează foarte bine, în altele, precum domeniul sanitar, el nu poate funcţiona deloc”, a adăugat Harari.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri