Live

Vladimir Putin a dat ultimatum armatei ruse: Luganskul trebuie cucerit până mâine

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Vladimir Putin a dat termen armatei ruse să atingă graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas din estul Ucrainei, informează agenţia ucraineană de presă Unian, care citează serviciile de informaţii ale Kievului.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune 24-îi kanal.

Având în vedere că situaţia este mult mai dificilă pentru invadatori în regiunea Doneţk, pentru ocuparea acesteia le-a fost alocată o perioadă mai mare de timp, până la 1 iulie, şi trupele ruse agresoare au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk), susţin respectivele surse din serviciile de informaţii ucrainene, informează Agerpres.

Administraţia militară regională ucraineană din Lugansk precizase anterior că aproximativ 95% din teritoriul regiunii se află deja sub ocupaţie rusă.

La ora actuală, lupte înverşunate se dau la Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii Lugansk din 2014 după ce separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova au ocupat o parte din această regiune.

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai, declarase anterior că trupele ruse controlează deja „o parte” din Severodoneţk, unde se dau lupte de stradă, dar că nu există pericolul încercuirii trupelor ucrainene de aici.

După ce a renunţat la cucerirea Kievului în prima etapă a invaziei, în faţa rezistenţei forţelor de apărare ucrainene, Kremlinul s-a concentrat pe ocuparea regiunilor Doneţk şi Lugansk în graniţele lor dinainte de 2014. La 24 februarie, Rusia a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Partenerii noștri