Live

Video Premierul ungar Viktor Orban a fost primit de Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură video pagina de Facebook a Guvernului României

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost întâmpinat, la Palatul Victoria, de către prim-ministrul Marcel Ciolacu și de liderul UDMR Kelemen Hunor. Premierul Ungariei se află, astăzi într-o vizită oficială în România, după participarea la reuniunea Consiliului European. Cei doi au abordat subiectul aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, un obiectiv sprijinit de partea ungară, și au făcut o trecere în revistă a beneficiilor pentru cele două state. „Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria de la 1 ianuarie vom avea 22 de puncte de trecere. Până acum puteau fi folosite parțial, acum vor putea fi folosite în totalitate”, a punctat Viktor Orban.

ACTUALIZARE 18.40 „Este o bucurie să fiu gazda bunului meu prieten Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei. Acum aproape o lună, am trăit împreună un moment istoric la Budapesta odată cu acordul privind aderarea completă a României la spațiul Schengen. Astăzi suntem din nou împreună la București pentru a celebra această reușită și prietenia dintre țările noastre. Îi mulțumesc, încă o dată, premierului Orban pentru sprijinul puternic și decisiv în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului Schengen. Este un rezultat excelent care nu ar fi fost posibil fără implicarea directă din timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene. Ridicarea controalelor la frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, a fost un obiectiv de importanță fundamentală pentru România! Pentru români și pentru economia românească! Dacă aderarea la Schengen va aduce României o creștere a PIB de 2% pe an, cu siguranță acest lucru se va vedea și în economia Ungariei, poarta prin care produsele românești ajung pe piețele europene”, a spus Marcel Ciolacu, în declarațiile de presă susținute la Palatul Victoria, împreună cu omologul ungar Viktor Orban..

„Avem în față noi oportunități care ni se deschid”, a continuat premierul României.

„Trebuie doar să lucrăm inteligent. De aceea, am discutat astăzi cu premierul Orban despre cum putem să ne promovăm și mai bine interesele noastre economice în regiune. Așa cum am discutat în trei, și cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relație în proiecte majore, cu efecte directe asupra cetățenilor noștri”, a mai spus Ciolacu. 

El a reamintit că Ungaria este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României, dar trebuie să găsim noi oportunități pentru a crește schimburile economice și investițiile reciproce.

În acest sens, am vorbit cu premierul Orban inclusiv despre modul în care putem să acționăm în comun la nivelul Uniunii Europene, pentru a crește competitivitatea economiilor noastre. Punctual, am discutat astăzi și de proiectele comune de infrastructură și interconectare, care să susțină la rândul lor dezvoltarea economică”, a afirmat șeful Executivului român.

„De asemenea, am analizat cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiune”, a adăugat Marcel Ciolacu.

„Am abordat și subiectul viitorului relațiilor transatlantice într-un context global marcat de provocări fără precedent, nu doar din punct de vedere securitar, ci și economic, social și politic”, potrivit premierului român.

„În încheiere, mai vreau să vă spun domnule Orban că în vacarmul politic de la București din aceste zile avem parte și de echilibru, iar acesta este reprezentat de UDMR. Am colaborat și sunt sigur că vom colabora și în continuare extrem de bine cu reprezentanții UDMR, pe care eu personal îi consider parteneri corecți și profesioniști în actul de guvernare”, a mai precizat Ciolacu.

La rândul său, premierul Ungariei a precizat că timpii de așteptare la graniță vor fi mai mici, iar România și Ungaria vorr avea 22 de puncte de trecere a frontierei, de la 1 ianuarie 2025, nu 12 cum sunt acum.

„Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an care s-a format între noi. În iulie, domnul prim-ministru a fost atât de drăguţ încât m-a primit, aici, la Bucureşti. Atunci am convenit că vom progresa conform unui plan comun în timpul preşedinţiei maghiare la Consiliul European şi am stabilit ca obiectiv ca în timpul preşedinţiei ungare România să adere la Spaţiul Schengen. A fost o sarcină foarte dificilă, am discutat foarte mult despre aspectul dacă este realist ca acest lucru să se întâmple anul acesta. (...) Am făcut un plan de acţiune, ne-am uitat care sunt ţările care sunt împotriva extinderii, am discutat care sunt metodele şi care este colaborarea prin care putem să-i convingem că iată este vorba de o oportunitate istorică. Am pus în practică acest plan de acţiune elaborat în comun şi rezultatul a fost ceea ce puţini s-au gândit că se poate realiza în timpul preşedinţiei maghiare, ceea ce arată foarte puternic că cele două ţări au o istorie comună şi ştim foarte bine că succesul individual este puţin, trebuie ca şi vecinul să aibă succes. Deci, noi, maghiarii, de mult am avut interesul ca România să fie membră a Spaţiului Schengen, împreună cu noi, ceea ce s-a întâmplat acum.

Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria. De la 1 ianuarie 2025, vom avea 22 de puncte de trecere. Până acum, puteau fi folosite parțial, acum vor putea fi folosite în totalitate. Când locuitorii dintr-o localitate au vrut să treacă granița într-o localitate vecină, până acum trebuiau să parcurgă 27 de kilometri să treacă granița. Acum această distanță va scădea la 20 de kilometri”, a explicat Orban.

Viktor Orban a vorbit și de beneficiile cooperării bilaterale pe plan energetic.

„Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria și am acoperit necesarul de gaze al Ungariei și aș vrea să mulțumesc pentru acest lucru. Aș vrea să se aprofundeze colaborarea dintre cele două țări”, a conchis Orban,

Pe 22 noiembrie, prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său ungar, cu care a discutat despre procesul de integrare deplină a României în Spaţiul Schengen.

Vizita la Budapesta a avut loc în contextul în care Ungaria deţine, până la 31 decembrie 2024, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Orban s-a aflat miercuri la Bruxelles, unde a participat la Summitul UE - Balcanii de Vest, iar joi a luat parte la Consiliul European.

Vineri, acesta va merge şi în Bulgaria.

Editor : A.P. | B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

Volodimir Zelenski respinge orice armistiţiu fără garanții de securitate solide în conflictul cu Rusia

Iresponsabilii. Actuala clasă politică a făcut implozie. Nevoia urgentă de un președinte legitim

Nicușor Dan spune că l-a surprins „ieșirea emoțională” a lui Ciolacu. „Avem o urgență pentru a stabili un guvern”

Partenerii noștri