Live

VIDEO Simulare a intervențiilor din 10 august. Jandarmii au prezentat muniția de la protest

Data actualizării: Data publicării:

În poligonul Jandarmeriei, câțiva jandarmi au simulat luni dimineață intervențiile jandarmilor din seara de 10 august, în timp ce un reprezentant al Jandarmeriei a prezentat armamentul pe care l-au avut în dotare jandarmii și a explicat cum acționează acesta. 

LISTA muniţiei folosite în Piaţa Victoriei. Precizările Parchetului

Sunt inofensive. Asta încearcă Jandarmeria să demonstreze în legatura cu armele şi muniţia folosite împotriva oamenilor strânşi acum 10 zile în Piaţa Victoriei. În poligonul Jandarmeriei, doi ofiţeri au întruchipat protestatarii, iar un ofiţer specializat în muniţie a tras cu grenade lacrimogene spre ei. Totul într-un mediu controlat, în mijlocul pădurii Băneasa.

Armamentul din dotare şi muniţia aferentă folosite la protestul din Piaţa Victoriei din 10 august nu sunt letale, a declarat, luni, maistrul militar Alexandru Dinică, plutonier şef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, la un exerciţiu demonstrativ cu muniţia folosită la activităţi de ordine publică.

"Toate materialele pe care vi le-am prezentat - grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul - sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este de producţie românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmboviţa - n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate ţările prin care tranzitează muniţia până să ajungă la mine. Nefiind atestată şi omologată, nu i se permite accesul în ţara respectivă", a precizat Dinică, citat de Agerpres.

Foto: Inquam/Octav Ganea

În cadrul demonstraţiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.

"Grenada de mână - corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe şi pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări letale. În continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentraţia de gaz este aceeaşi ca la grenada corp-cauciuc şi ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferenţa dintre ele, lovitura care pleacă din corpul cartuş este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz. Se trage în sus, între 45 şi 60 de grade. Nu se foloseşte lovitură directă, pentru că nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu şase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate mărită, are o capacitate de şapte litri de substanţă activă, concentraţie de 1%", a arătat oficialul Jandarmeriei.

Procurorii au precizat că la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei s-au folosit muniție neletală și gaze lacrimogene cu “certificat de calitate și garanție”, precum și cu „declarație de conformitate”.

Muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”. Acestea sunt:

-           cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

-           grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

-           pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;

-           pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

-           pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

-           pulverizator de mână 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);

-           cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

Până duminică seara au fost depuse aproape 300 de plângeri împotriva Jandarmeriei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primele condamnări definitive în dosarul „10 august”: Ce pedepse au primit doi bărbați care au atacat-o pe jandarmeriță

Ping-pong cu „Dosarul 10 august”. Procesul privind redeschiderea anchetei se mută de la Curtea de Apel la Tribunalul București

Prima reacție a premierului Orban la clasarea dosarului „10 august”: Nu o înţeleg

Protestatar rănit la „10 august”, despre decizia DIICOT: Este o rușine, o cicatrice urâtă

Partenerii noștri