VIDEO. Producătorii se tem că reducerea prețurilor ar putea fi suportată tot de ei: Avem experiența cu laptele
Ordonanța ieftinirii alimentelor îi sperie pe producători. Temerea cea mare este că reducerea prețurilor ar putea fi suportată tot de ei, într-un final. Deși Guvernul dă asigurări că fermierii români nu vor fi afectați de aceste măsuri, producătorii au deja o experiență cu reducerea voluntară a laptelui, atunci când au vândut marfa ieftin și au ieșit în pierdere.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Producătorii au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețul la fel de mare
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
În această fermă, Alexandru produce în jur de 250 de mii de litri de lapte pe lună. În iunie a vândut litrul de lapte cu un leu și 80 de bani, cu un leu mai puțin decât a costat producția. De vină a fost reducerea prețului la raft cu 20%, reducere care s-a transferat la producători într-un final.
Alexandru Baciu - producător de lapte: Fermierii care produc lapte au fost anunțați de procesatori că scad prețurile. Au scăzut prețul între 25-30%. Nu vom putea duce o nouă reducere. Deja suntem sub pragul de sub 2 lei pe litru lapte. Nu există fermă în România care să vândă laptele cu mai mult de 2 lei.
Acum Guvernul vine cu o listă mai mare de produse la care vrea să reducă prețurile. Temerea fermierilor este că această măsură se va întoarce tot împotriva lor.
Dacian Badea - Asociația crescătorilor de vaci: Avem experiența încercării de reducere a prețului la lapte. Noi suntem în gardă, încercăm să vedem care vor fi efectele. S-ar putea să fie o reducere care să dea argumente pentru presiune asupra producătorilor.
Ministerul Agriculturii, cel care a pus pe hârtie măsurile și a dus negocierile, nu a ieșit public cu un mesaj care să îi asigure pe fermieri că nu vor avea de suferit. Singurele promisiuni au venit de la premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu - premierul României: Vreau să subliniez foarte clar - va fi o scădere care nu va pune o presiune pe producătorii români.
Ieftinirea alimentelor ar urma să se facă de la 1 august pentru mai multe alimente, printre care lapte de vacă proaspăt la un litru, brânză telemea din lapte de vacă vrac și iaurt simplu din lapte de vacă cu 3.5% grăsime, de maximum 200 grame.
Reporter: Georgiana Iuzic / Operator: Sorin Reiter
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News