Live

VIDEO Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost. Autoritățile se apără: Rolul nostru e să avertizăm

Data publicării:
Pe internet au început să curgă glumele despre ciclonul care nu a mai fost. Sursa: captură video

Mii de oameni evacuați, mesaje Ro-Alert pentru milioane de oameni care anunțau fenomene meteo extreme și recomandau adăpostirea de urgență. Așa au reacționat autoritățile după ce meteorologii au emis codurile de vreme rea pentru acest weekend. După toată agitația, pentru unii oameni ciclonul a devenit motiv de glume pe internet. De cealaltă parte, autoritățile spun că reacția a fost corectă, iar prevenția era necesară. Șeful DSU, Raed Arafat, constată că nicum nu e bine: nici cu mesaje preventive, nici fără mesaje. Psihologii spun că un astfel de episod poate afecta încrederea oamenilor în autorități.

Prognoza era sumbră, urma să ne lovească un mega-ciclon. Autoritățile s-au mobilizat, au alarmat populația. Iar ciclonul s-a dovedit a fi o furtună într-un pahar cu apă. În loc de inundații, pe internet au început să curgă glumele despre ciclonul care nu a mai fost.

Crearea unor așteptări legat de apariția unui fenomen extrem devastator are un efect puternic, spun psihologii, asupra încrederii populației în autorități.

Mirela Zivari, psiholog: „De fiecare dată avem o reacție de respingere sau neîncredere, mai ales artunci când evenimentele pe care le așteptăm să se întâmple nu mai au loc. Faptul că acum apar aceste glume pe internet nu face decât să ne arate lipsa noastră de evaluare corectă a pericolului”.

Explicațiile autorităților despre alertarea populației au la bază de codurile de vremea rea emise de Agenția Natională de Meteorologie. Iar ceea ce a urmat a fost prevenție. Șeful DSU spune că alertele au fost justificate.

Raed Arafat, șeful DSU: „Când dăm astfel de mesaje, le dăm pe baza informărilor pe care le avem. Nu putem garanta că nu se va întâmplă nimic. Pentru cei deranjați, îmi pare rău de deranjul lor, dar rol nostru ca autorități e să avertizăm. Nu mai merge așa, dacă ai dat mesaj, de ce ai dat, dacă nu, de ce nu ai dat. Noi nu le dăm de plăcere, ci pentru că se impune din cauza informațiilor pe care le avem. pentru că știam de la ANM că de la ora 15.00 și până mâine dimineață există riscul inundațiilor extreme”.

Și premierul Marcel Ciolacu a lăudat modul în care autoritățile au acționat de această dată.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Paza bună trece primejdia rea! Asta înseamnă să acționezi profesionist”.

Meteorologii susțin că avertizările date pentru vremea extremă au ținut cont și de ploile și viiturile de acum 2 săptămâni.

Elena Mateescu, director general al ANM: „A fost luat în considerare și contextul preexistent, ținând cont de faptul că solul este suprasaturat de apă de la evenimentele anterioare și cantitățile de precipitații care erau prognozate ca urmare a modelelor numerice de prognoză a vremii puteau să determine îngreunarea oricărei intervenții privind managementul situațiilor de urgență generate în condițiile fenomenelor meteorologice extreme”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mașini distruse de copacii căzuți din cauza vântului, în Piatra-Neamț. A fost emis mesaj RO-ALERT

„Ca şi cum o bombă atomică ar fi căzut pe Mayotte”. Mărturii după cel mai puternic ciclon din ultimul secol de pe teritoriul francez

Ciclonul Chido: numărul morților s-ar putea ridica la o mie, în teritoriul francez Mayotte, în largul coastei de est a Africii

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

Partenerii noștri