Live

VIDEO. După criza gunoaielor, Bucureștiul se confruntă și cu o invazie de șobolani. Medic: Să ne amintim cum au apărut marile epidemii

Data publicării:
Gunoaiele zac în continuare pe străzile din Sectorul 1 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul gunoaielor din centrul Bucureştiului durează de câteva săptămâni, iar cei care suferă de pe urma disputei dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest sunt în continuare cetățenii, care stau cu deșeurile în fața caselor de săptămâni întregi. Miercuri, Garda de Mediu București a amendat primăria, dar și firma de salubritate. Între timp, tot mai mulţi şobolani se plimbă nestingheriţi pe străzi.  

„E un focar de infecție, ce să spun, e un atac chimic și biologic la adresa cetățeanului. Am văzut și un șobolan care a ieșit de acolo, am făcut o fotografie cu rozatorul pe gunoi”, spune un bucureștean revoltat.

Pe strada Timpotei Cipariu din București, în zona Calea Griviței, stau în continuare pe străzi gunoaie care, potrivit localnicilor, nu au mai fost ridicate de două săptămâni, deși primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spunea miercuri că a reușit să meargă la sortatori și le-a achitat acestora o parte din datorii, iar activitatea de salubritate ar fi trebuit să înceapă. 

„Sincer, nu văd nicio schimbare și mă îngrozesc șoboloanii. Locuiesc de peste 30 de ani în Sectorul 1, dar ca acum n-a fost niciodată. Războiul pe care îl duc politicienii nu trebuie să ne afecteze pe noi, populația”, spune o doamnă.

Miercuri, Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 1 cu 160.000 de lei în scandalul gunoaielor, potrivit unui comunicat al instituției. Primăria este acuzată că nu a luat măsuri de salubrizare și nu a prezentat documente privind respectarea legislației de mediu. Sancționată a fost și firma de salubritare, cu 70.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor impuse în Autorizația de Mediu.

„Amenzile, din păcate, sunt plătite de noi toți, dar ele nu ridică deșeurile și nu îmbunătățesc în vreun fel calitatea serviciilor oferite, pun doar presiune pe operatori, îi conving să-și facă treaba”, a subliniat șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. 

Dr. Radu Țincu: Sper să nu ajungem în situația în care să declarăm o urgență sanitară la București

„Toate aceste deșeuri menajere care sunt lăsate pe străzi, la temperaturi din ce în ce mai ridicate, vor fermenta și vor fi contaminate cu microorganisme. Microorganisemele vor fi preluate de rozătoare sau de animalele străzii și vor putea fi transmise ulterior către oameni. Marile epidemii din istorie au apărut când rozătoarele au fost un vector pentru aceste infecții către populație. Sper să nu ajungem în situația în care să declarăm o urgență sanitară în București”, avertizează Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.

Din ce în ce mai mulţi şobolani au început să se plimbe nestingheriţi pe străzi. Au apărut chiar imagini cu aceste rozătoare în vitrinele magazinelor. În plus, au ros cablurile unor semafoare într-o intersecție din București, fapt confirmat de Compania Municipală pentru Managementul Traficului.

Motivul invaziei şobolanilor este legat și de faptul că deratizarea a început anul acesta cu întârziere în Capitală. În prima jumătate a anului nicio pastilă împotriva șobolanilor nu a mai fost pusă în Bucureşti.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident grav pe un șantier din Capitală. O persoană a murit, după ce a fost prinsă într-un utilaj peste care a căzut o placă de beton

Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital

Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”

Nicușor Dan, despre părăsirea funcției de primar: Bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine

Partenerii noștri