Live

Vaccinul Pfizer ar putea fi mai puțin eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Vaccinul împotriva Covid-19. FOTO: Profimedia Images

Un studiu derulat în Italia indică faptul că vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi mai puțin eficient pentru persoanele care suferă de obezitate. În cazul acestora ar putea fi nevoie de încă un rapel pentru a se asigura că sunt protejate de Covid-19, scrie The Guardian.

Cercetătorii italieni au observat că asistentele și medicii care suferă de obezitate și au fost imunizați împotriva coronavirusului, au dezvoltat jumătate din cantitatea de anticorpi generați de persoanele fără probleme de sănătate.

Deși este prea devreme pentru a înțelege cu exactitate cum afectează acest lucru eficiența vaccinului, concluzia ar putea sugera că oamenii care suferă de obezitate ar putea avea nevoie de încă un rapel pentru a se asigura că sunt protejați de boală.

Totodată, cercetări anterioare au sugerat faptul că obezitatea crește riscul de deces în urma infectării cu Covid-19 cu aproape 50%, iar pe cel al internării cu 113%.

Riscul poate fi însă mai mare de atât, deoarece oamenii care suferă de obezitate au deseori și alte afecțiuni, precum boli cardiovasculare sau diabet. De asemenea, grăsimea în exces poate cauza și schimbări la nivelul metabolismului care ar putea afecta capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.

Vaccinul anti-Covid, mai puțin eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate

Alte cercetări au arătat în trecut că vaccinul antigripal este doar pe jumătate eficient în cazul persoanelor supraponderale, în comparație cu cele care nu se confruntă cu aceste probleme.

Noul studiu, care încă nu a trecut prin procesul de evaluare științifică, oferă totuși aceleași date în cazul vaccinului împotriva Covid.

Cercetarea realizată în Italia a analizat răspunsul imunitar generat de organism după administrarea celor două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech pentru 248 de cadre medicale.

La șapte zile de la cea de-a doua doză a serului anti-Covid, 99,5% dintre cadrele medicale dezvoltaseră un răspuns imunitar, cantitatea de anticorpi fiind mai mare în special în cazul celor care trecuse deja prin boală. Persoanele care sufereau de obezitate au avut însă un răspuns imunitar mult mai slab.

„Deoarece obezitatea este un factor major de morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu Covid, este obligatoriu să planificăm un program de vaccinare pentru această categorie”, au observat cercetătorii italieni.

„Deși vom avea nevoie de mai multe studii, aceste date ar putea avea implicații serioase pentru dezvoltarea strategiei de vaccinare împotriva COVID, în special în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Dacă datele noastre vor fi confirmate de alte studii mai mari, administrarea unei doze suplimentare pentru persoanele care suferă de obezitate ar putea fi o soluție ce trebuie luată în calcul”, au mai adăugat experții.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În Marea Britanie, persoanele obeze șomere ar putea primi tratament pentru slăbit pentru a se reîntoarce la muncă

Reclamele TV la produsele alimentare nesănătoase vor fi interzise în Marea Britanie de anul viitor

Aspirina are un efect puternic de prevenire a cancerului colorectal, la persoanele supraponderale sau mai puțin sănătoase (Studiu)

Adolescenții obțin cele mai multe calorii din alimentele ultraprocesate, care duc la mai multe boli grave. Concluziile unui nou studiu

Partenerii noștri