Live

Ursula Von der Leyen: UE va prezenta în martie propunerea de pașaport digital de vaccinare

Data actualizării: Data publicării:
Liderii UE s-au reunit virtual într-un summit pentru a discuta despre aprobarea unui certificat comun de vaccinare anti-Covid, măsura ce va încuraja turismul european. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a declarat luni șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

„În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat ea într-o conferință cu parlamentari conservatori germani.

Liderii UE reuniți joi într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival.

În urma dezbaterilor, liderii UE au decis să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariția noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economică planificată.

Citiți și: Liderii UE au decis să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații

Liderii țărilor UE, păreri împărțite în privința pașaportului digital de vaccinare

Deși cancelarul german Angela Merkel a declarat că toate statele membre au fost de acord că UE are nevoie de un pașaport de vaccinare, sunt și state care au păreri împărțite. 

În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări.

De asemenea, Belgia, Olanda și țara noastră și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.

Citiți și: Klaus Iohannis susține că pașaportul de vaccinare ar trebui folosit în scop medical

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtăşesc aceeaşi opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri.

Totodată, cancelarul austriac a susţinut ca ''paşapoartele verzi digitale'' pe telefoanele mobile să poată oferi deţinătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ

Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare. În același context, europarlamentarii cer un certificat comun de vaccinare, rezoluție care va fi votată în următoarea sesiune plenară. 

Citiți și: Summit UE. Angela Merkel: Toată lumea a fost de acord cu certificatul digital de vaccinare. Când va fi disponibil

Pașapoartele de vaccinare sunt binevenite, însă ridică anumite probleme legale

Deși ideea unor pașapoarte este binevenită, călătoria în baza unor asemenea documente ridică şi unele probleme legale, în special pentru cei care au rămas în ultima etapă de vaccinare, care ar putea afirma că libertatea lor de mişcare a fost restricţionată nejustificat de listele de aşteptare de luni de zile.

Totodată, există și alte neclarități cum ar fi faptul că nu a fost stabilit încă dacă cei care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul şi infecta alte persoane, chiar dacă ei nu mai sunt vulnerabili. De asemenea, nu este clar dacă oamenii mai pot transmite virusul dacă s-au vindecat de COVID-19, cât timp sunt imuni şi dacă ei ar trebui să obţină sau nu certificate.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

Partenerii noștri