Live

Ungaria, aflată la preşedinţia Consiliului UE, acuză Bruxelles-ul că este în spatele întreruperii livrărilor de petrol din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Slovacia și Ungaria protestează, UE spune că nu prea ar avea de ce. Foto: Profimedia

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat sâmbătă că decizia Comisiei Europene de a nu media o dispută cu Ucraina în legătură cu blocarea livrărilor de petrol din Rusia către ţara sa sugerează că Bruxelles-ul este în spatele opririi aprovizionării, relatează Reuters, citat de News.ro.

Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi vecina sa Slovacia protestează de când Ucraina a pus producătorul rus de petrol Lukoil pe o listă de sancţiuni, în iunie, oprind trecerea petrolului acestei companii pe teritoriul ucrainean către rafinăriile slovace şi ungare.

Afirmaţia lui Peter Szijjarto, pe care a făcut-o fără a furniza dovezi, a venit la o zi după ce Comisia Europeană a anunţat că respinge o cerere din partea Ungariei şi Slovaciei ca Bruxelles-ul să medieze între ele şi Ucraina în legătură cu sancţiunile impuse Lukoil.

„Faptul că Comisia Europeană a declarat că nu este dispusă să ajute la asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi Slovaciei sugerează că ordinul a fost trimis de la Bruxelles la Kiev pentru a genera provocări şi probleme în aprovizionarea cu energie a Ungariei şi Slovaciei”, a declarat Szijjarto la un eveniment politic conservator. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze remarcile lui Szijjarto.

Comisia Europeană, care a sprijinit Ucraina de la invazia rusă din 2022, a îndemnat în mod repetat ţările UE să pună capăt dependenţei lor de aprovizionarea cu energie de la Moscova. UE a impus sancţiuni asupra majorităţii importurilor de petrol rusesc.

Vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că nu există indicii că sancţiunile impuse Ucrainei au pus în pericol aprovizionarea cu energie a Europei, deoarece petrolul rusesc a continuat să curgă prin conducta separată Drujba, care leagă, de asemenea, Rusia de Slovacia şi Ungaria, prin Ucraina. Ramura sudică a conductei trece prin Ucraina către Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria şi a servit ca sursă principală de aprovizionare a rafinăriilor acestora timp de ani de zile.

Guvernul ucrainean nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta declaraţia de sâmbătă a ministrului Szijjarto, precizează Reuters.
Ungaria şi, mai nou, Slovacia sunt singurele ţări UE care s-au opus ajutorului militar acordat de aliaţii occidentali Ucrainei în lupta împotriva invaziei lansate de Rusia în februarie 2022. Luna trecută, Szijjarto a făcut comentarii similare acuzând Comisia Europeană de şantaj în disputa petrolieră şi a spus că poate „Bruxelles-ul, nu Kievul, este cel care a inventat totul”.

Un oficial al guvernului ungar a declarat joi că firma petrolieră ungară MOL se află în stadiul final al discuţiilor pentru a stabili un sistem care să asigure fluxul de ţiţei din Rusia.

Editor : D.U.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Partenerii noștri