Live

Un satelit rusesc s-a dezintegrat în peste 100 de bucăţi pe orbită; astronauţii de pe ISS s-au adăpostit

Data publicării:
Stația Spațială Internațională. Foto: Profimedia Images

Un satelit rusesc s-a dezintegrat în cursul nopţii, generând peste 100 de resturi şi fragmente pe orbită. În urma evenimentului, astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se adăpostească, au anunţat agenţiile spaţiale americane, conform Reuters.

Cauzele dezintegrării satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din funcţiune în 2022, nu sunt cunoscute deocamdată.

Evenimentul s-a produs pe orbită, în apropierea ISS, ceea ce i-a determinat pe astronauţii americani aflaţi la bord să se adăpostească în nava lor spaţială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul ISS al NASA.

Radarele americane au detectat satelitul care a eliberat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului în noaptea de miercuri spre joi , a transmis compania LeoLabs, specializată în monitorizare spaţială.

Conform U.S. Space Command, satelitul a aruncat imediat „peste 100 de bucăţi de resturi, care pot fi urmărite”.

„USSPACECOM nu a observat ameninţări imediate şi continuă să efectueze evaluări de rutină ale conjuncturii pentru a asigura siguranţa şi sustenabilitatea domeniului spaţial”, a adăugat Comandamentul Spaţial în declaraţia sa de joi.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Răsturnare de situație! Decizia UEFA în cazul lui Jude Bellingham, după gestul incalificabil din meciul cu Slovacia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kasparov: Amenințarea nucleară a Rusiei e o cacealma. În realitate, Putin nu ar vrea să supere China

Kasparov: Putin e fericit să intervină oriunde, pentru a tulbura apele, dar România nu e un teritoriu unde poate face un progres real

Ucraina neagă afirmaţiile Belarusului despre plasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună: Zona rămâne o amenințare

Rușii susțin că au mai cucerit două sate în estul Ucrainei. Cu o zi în urmă, Ucraina ar fi pierdut alte două localități

Partenerii noștri