„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu care ucrainenii vor putea lovi ținte din Rusia
Armata ucraineană va putea lovi ținte din Rusia aflate la peste 300 de kilometri distanță de linia frontului cu noile rachete ATACMS, după ce administrația Biden a autorizat folosirea acestor arme de către Kiev. Decizia a fost calificată drept „un limbaj pe care Putin îl înțelege”, de către ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. În același timp, prima reacție de la Moscova a venit din partea unor parlamentari ruși care au avertizat că astfel de atacuri asupra Rusiei ar putea duce la declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat această informaţie în timpul discursului său de duminică seara, dar nu a confirmat-o direct. Reamintind importanţa „capacităţii cu rază lungă de acţiune” a armatei sale, el a precizat că„astăzi, multe surse mass-media relatează că am primit autorizaţia de a lua măsuri corespunzătoare”. „Dar loviturile nu se desfăşoară cu vorbe. Lucrurile de acest gen nu sunt anunţate”, a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit Ouest France, preluată de news.ro. „Rachetele vor vorbi de la sine”.
Rachetele ATACMS ( Army Tactical Missile System) sunt considerate a fi rachete balistice cu rază mică de acţiune și care, conform informațiilor provenite din surse deschise pot lovi ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 190 de mile (306 km). Acestea pot fi lansate de către sistemele de artilerie mobilă Himars, aflate deja în dotarea forțelor ucrainene.
Ucraina a mai folosit până acum rachete ATACMS împotriva rușilor, dar acestea aveau rază de acțiune limitată la circa 160 de kilometri și aveau muniție cu dispersie. De asemenea, noua versiune, cu o rază de acţiune aproape dublată, a fost utilizată pentru prima dată de armata ucraineană în aprilie 2024, potrivit agenţiei americane Associated Press, citate de news.ro. La acel moment, utilizarea lor era limitată la teritoriul ucrainean. Ţintele din Crimeea, anexată de Rusia în februarie 2014, şi din alte teritorii ocupate au fost vizate în aprilie de forţele ucrainene.
Modelul de rachetă cu rază de acțiune de peste 300 de kilometri poate folosi inclusiv un așa-numit „focos unitar” - practic o încărcătură explozivă de 226 de kilograme, cu efect mult mai distrugător asupra unor ținte statice (clădiri, centre de comandă etc.) decât muniția cu dispersie.
Proiectate în anii 1990 şi utilizate pentru prima dată în Irak în 1991, rachetele ATACMS au încetat de atunci să mai fie produse în serie, provocând temeri în Statele Unite că acestea ar putea rămâne fără stocuri în cazul în care ar fi trimise prea multe către o ţară terţă. Potrivit unei estimări recente a site-ului de specialitate Defense Express, Washingtonul dispune de 2 500 de ATACMS, dintre care 1 500 cu o rază de acţiune de 300 de kilometri.
Însă, potrivit lui Doug Bush, responsabil cu achiziţiile armatei americane, citat de Politico, un „număr semnificativ” de rachete au fost comandate în urmă cu câţiva ani. Creşterea activităţii pe linia de producţie ar trebui să permită acum Statelor Unite să aprovizioneze ţări aliate precum Ucraina, fără a avea niciun impact asupra capacităţilor militare americane, potrivit acestui oficial.
Kursk ar putea deveni prima regiune a Federației Ruse vizată de rachetele ATACMS
Folosirea acestor arme ar permite Ucrainei să ajungă la locurile de logistică ale armatei ruse şi la aerodromurile de pe care decolează bombardierele sale.
Rachetele ATACMS furnizate de Statele Unite ar trebui să fie utilizate iniţial în regiunea Kursk de la frontiera rusă, unde soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în sprijinul trupelor ruse, potrivit New York Times,, care citează oficiali americani vorbind sub rezerva anonimatului.
„La intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete ruseşti, preşedintele (american Joe) Biden a răspuns cu un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege", a afirmat Radoslaw Sikorski pe platforma X, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului polonez, „victima unei agresiuni are dreptul să se apere”.
Membră a Uniunii Europene şi NATO şi vecină directă a Ucrainei, Polonia rămâne un susţinător ferm al Kievului de la agresiunea rusă, lansată acum aproape o mie de zile.
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţa de unul dintre cele mai intense atacuri ruseşti din ultimele luni, atacuri care au făcut nouă morţi şi aproximativ 20 de răniţi în toată ţara, potrivit autorităţilor locale.
De asemenea, în opinia lui John Hardy, de la think-tank-ul american Foundation for Defense of Democracies, „a permite Ucrainei să lovească ţinte prioritare pe teritoriul Rusiei ar putea pune Kievul într-o poziţie mai bună pentru eventuale negocieri”. „Inclusiv prin încurajarea Moscovei să accepte un moratoriu asupra loviturilor împotriva infrastructurilor energetice critice”, a adăugat acest cercetător specializat în Rusia, intervievat de AFP.
Parlamentar rus: „Un nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine până dimineață”
Decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acţiune escaladează conflictul din Ucraina şi ar putea duce la al Treilea Război Mondial, au afirmat duminică parlamentari ruşi de rang înalt, potrivit Reuters.
„Occidentul a decis un astfel de nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine complete până dimineaţă”, a transmis pe aplicaţia de mesagerie Telegram Andrei Klishas, membru de rang înalt al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, informează news.ro.
ladimir Dzhabarov, prim-adjunct al şefului Comisiei pentru afaceri internaţionale din camera superioară a Rusiei, a declarat că răspunsul Moscovei va fi imediat.
„Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Dzhabarov, citat de agenţia de presă de stat TASS.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat în septembrie că Occidentul va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală, o mişcare despre care a spus că va modifica natura şi amploarea conflictului.
Leonid Slutsky, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a camerei inferioare a Dumei de Stat, a declarat că autorizarea de către SUA a atacurilor Kievului asupra Rusiei cu rachete tactice ATACMS americane ar duce la cel mai dur răspuns, au notat agenţiile de presă ruse.
„Loviturile cu rachete americane adânc în regiunile ruseşti vor implica în mod inevitabil o escaladare gravă, care ameninţă să ducă la consecinţe mult mai grave”, a declarat Slutsky, citat de agenţia de ştiri TASS, după ce SUA au autorizat Kievul să folosească rachete ATACMS cu rază lungă împotriva Rusiei.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News