Live

Un bărbat a zăcut pe trotuar ore în șir, în Capitală, sub privirile indiferente ale trecătorilor: „Chiar mă întrebam ce e cu el”

Data actualizării: Data publicării:

O tânără din București a povestit, pe pagina sa de Facebook, o întâmplare de-a dreptul revoltătoare, petrecută în centrul Capitalei. Un bărbat a zăcut mai bine de 3 ore pe asfalt, fără ca niciuna dintre persoanele care l-au văzut să cheme ambulanța sau să se sinchisească să îi acorde îngrijiri.

Tânăra povestește că, la doar câțiva metri de bărbatul leșinat, mai mulți oameni își beau liniștiți cafeaua pe terasa unui hotel, fără să le pese că la doi pași de ei un om agoniza pe asfalt. Laura Călin a povestit că echipajul SMURD sosit la fața locului a constat că bărbatul nu consumase băuturi alcoolice sau droguri și, mai mult, avea pansamente în zona subcostală stângă.

Redăm textul integral publicat de tânără:

„Azi sunt FURIOASĂ, MÂHNITĂ și DEZAMĂGITĂ!

„Ne batem cu “pumnul în piept” pe Facebook, discutăm politică și viitorul țării, însă ne lipsește cu desăvârșire spiritul civic și calitatea de a fi om!

În dimineața aceasta, în jurul orei 10:00, trecând grăbită prin fața Hotelului Horoscop, observ căzut pe trotuar un cetățean la 30-35 de ani. Mă opresc îngrijorată și privesc perplexă la oamenii de pe terasa hotelului, care își savurau cafeluța, “admirând peisajul”. Băiatul respira, însă era inconștient și nu recționa la întrebările și mișcările mele. În timp ce așteptam să ajungă un echipaj Smurd, un angajat al hotelului îmi spune că băiatul zace de vreo 3 ore (!!!!???!!!) pe trotuar și “chiar se întreba ce e cu el”, moment în care am început să tremur de nervi.

Paramedicul SMURD a ajuns imediat, a reușit să îl trezească pe cetățean și a chemat un echipaj, timp în care a constatat că băiatul nu consumase nici băuturi alcoolice și nici substanțe interzise, ba chiar mai mult de atât, avea pansamente mari în zona subcostală stânga.

Ce se întâmplă pe trotuarul din fața clădirii nu este responsabilitatea hotelului și nu îi acuz pe ei pentru cele întâmplate. Însă îi acuz pe toti aceia care au stat nepăsători la terasa și au ales să nu vadă, pe toti angajații companiei care au văzut un om căzut pe trotuar și au așteptat să vină un trecător să sune la 112 (după 3 ore!), pe toți cei care au călcat mai la dreapta sau la stânga, ca nu cumva să se împiedice de corpul cuiva în suferință.

Omul acela ar fi putut muri din cauza indiferenței noastre! Si ce e cel mai trist, sunt sigură că astfel de cazuri se întâmplă în fiecare zi... Și nu pot să nu mă gândesc: dacă omul acela eram eu? Sau mama? Sau voi? Sau cineva drag vouă? Iar oamenii ar fi trecut mai departe nepăsători...”.

Ce trebuie să facem dacă găsim pe stradă o persoană inconștientă

Dacă vi se întâmplă vreodată să vedeți o persoană inconștientă, este bine de știut că îi puteți ajuta câteva îngrijiri până la sosirea ambulanței. Aceste îngrijiri pot face, de multe ori, diferența între viață și moarte.

În primul rând, trebuie să evaluați starea persoanei respective. Dacă aceasta răspunde la comenzi sau se mișcă, atunci se consideră că ea este în stare de conștiență. În schimb, dacă aceasta nu are nicio reacție, ea este inconștientă. În ambele cazuri, este important să sunați la 112 înainte de a lua orice altă măsură.

Persoanele inconștiente, dar care au puls și respiră, trebuie așezate într-o poziție laterală, dacă nu prezintă niciun alt traumatism, pentru a le ușura respirația. Această poziție este recomandată pentru a împiedica blocarea căilor aeriene, pentru a preveni înecarea cu sânge sau, în cazul persoanelor care au suferit o criză de epilepsie, de exemplu, împiedicarea acoperirii laringelui de căderea limbii în partea din spate a gâtului. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Actorul Colin Farrell a terminat Maratonul de la Dublin împingând spre linia de sosire o prietenă aflată în scaunul cu rotile

Macron cere Israelului să încheie „rapid” conflictul cu Liban: Nu poţi apăra o civilizaţie semănând barbarie

Un polițist de 23 de ani a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din București. Ce spune Poliția Capitalei

Ce măsuri ia Comisia Europeană ca să ajute statele membre, inclusiv România, să se redreseze după dezastrele climatice

Partenerii noștri