Live

Video Ultimele zile în care românii își pot cumpăra ani de vechime în muncă. Cum se calculează contribuția și cât costă un an de vechime

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Românii care vor să își cumpere vechimea în muncă mai au două săptămâni la dispoziție. Până la 31 august trebuie să încheie un contract cu Casa de Pensii și să cotizeze din propriul buzunar. Până în acest moment, Guvernul nu a luat o decizie cu privire la prelungirea termenului. Cei care vor să-și asigure pensia în acest fel trebuie să cotizeze cu un sfert din salariul minim în vigoare la data semnării contractului, adică 9.000 de lei pe an.

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime în acest an până pe data de 31 august, potrivit OUG 163/2020. Până în acest moment, Guvernul nu a luat o decizie cu privire la prelungirea termenului.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.

Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

8,2 milioane de români au pierdut câte 250 de lei în doar o săptămână din cauza instabilității politice. Ce spun economiștii

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025

Marcel Ciolacu: Putem face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie

Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european

Partenerii noștri