Live

UE, amendă uriașă pentru Intel. Compania, obligată să plătească aproape 400 de milioane de euro

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a amendat gigantul american Intel cu 376 de milioane de euro, într-un caz instrumentat acum două decenii. Compania a fost găsită vinovată pentru încălcarea regulilor antitrust. 

Intel a fost amendată de Uniunea Europeană cu 376 de milioane de euro (400 de milioane de dolari), într-un caz antitrust referitor la practica anticoncurenţială a producătorului de cipuri din SUA de acum aproape două decenii de a bloca accesul pe piaţă a companiilor rivale, transmite Reuters.

O amendă record iniţială, de 1,06 miliarde de euro, din 2009, pentru astfel de practici, a fost anulată anul trecut de Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă din Europa. Chiar și așa, Curtea a fost de acord cu Comisia Europeană că Intel a exclus ilegal rivalii de pe piaţă, ceea ce a determinat organul de supraveghere antitrust al UE să redeschidă cazul.

Hotărârea din 2009 a acuzat Intel că a blocat accesul pe piaţă a companiei Advanced Micro Devices.

Comisia Europeană a declarat vineri că a reimpus o amendă pentru practicile Intel din perioada noiembrie 2002 şi decembrie 2006, când Intel a plătit HP, Acer şi Lenovo pentru a opri sau amâna intrarea pe piaţă a unor produse.

”Tribunalul a confirmat că restricţiile generale ale Intel au echivalat cu un abuz de poziţie dominantă pe piaţă, în conformitate cu regulile UE de concurenţă”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Intel așteaptă subvenții de la statul german

Intel a spus că îşi evaluează opţiunile.

”Analizăm decizia şi cuantumul amenzii, pentru a determina posibilele motive şi perspectivele de succes ale unui recurs la instanţele europene”, a spus compania într-un comunicat.

Intel aşteaptă în prezent aprobarea Comisiei pentru subvenţii de stat germane de aproape 10 miliarde de euro, pentru a construi o fabrică de producere a cipurilor în Germania.

Comisia a contestat celelalte părţi ale hotărârii Tribunalului de anul trecut, legate de reducerile condiţionate oferite de Intel la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană.

Intel Corporation e o companie americană, înființată în 1968, cel mai mare productor de semiconductoare din lume. E cunoscută pentru seria de procesoare x86, prezente pe majoritatea computerelor vândute în toată lumea. 

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce amendă a primit o femeie din Craiova, după ce a făcut poze la buletinul de vot

Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Partenerii noștri