Live

Ucrainenii s-ar putea antrena în România pentru a pilota avioane F-16

Data publicării:
Avioane F-16 române, cu rachete AMRAA;M și Sidewinder acroșate de aripi, într-o misiune de poliție aeriană în țările baltice. Foto: Facebook/Forțele Aeriene Române

Mai multe țări occidentale consideră România o posibilă locație pentru a antrena piloți ucraineni pentru avioanele de luptă F-16, spun surse citate de Politico. Este un semn că țările NATO sunt tot mai aproape să demareze un program prin care avioanele F-16 să poată apăra cerul Ucrainei în câteva luni.

„România este una dintre țările pe care coaliția de state occidentale le ia în considerare pentru a găzdui antrenamentele”, a spus un oficial occidental, sub protecția anonimatului.

Grupul lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentului piloților într-un loc din România, au spus un actual și un fost oficial de la Pentagon. Este probabil ca Lockheed Martin, compania care construiește avioanele F-16, să conducă antrenamentele, au adăugat ei.

Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de antrenament, dar nu s-a decis încă ce țări vor furniza aeronavele necesare antrenamentelor.

Oficialii europeni nici nu confirmă, nici nu infirmă informația că propunerea de a pregăti piloți ucraineni în România este discutată. Un purtător de cuvânt al Ministerului Olandez al Apărării a spus doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre care țară va dona avioane nu a fost încă soluționată.

Un purtător de cuvânt al Lockheed a făcut referire la o declarație a directorului operațional al companiei, Frank St. John, de săptămâna aceasta, potrivit cărora compania este pregătită să antreneze piloți ucraineni să piloteze și să întrețină avoanele F-16, imediat ce țările occidentale acceptă să le trimită.

„Livrarea de F16 nu este discutată acum. Lucrăm pentru a începe antrenamentele pe F-16 [cu Danemarca, pentru a antrena piloți ucraineni] cât mai curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Livrarea avioanelor necesită un proces separat de luare a deciziilor”, a adăugat el.

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un „concept” la summitul NATO de la Vilnius din iulie și că antrenamentul va începe cândva în această vară.

„În ultimele săptămâni am avut mai multe oportunități de a discuta cu colegii mei posibile modele de pregătire a piloților ucraineni și personalului tehnic pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că coaliția din spatele antrenamentului piloților și personalului tehnic pentru F-16 se extinde continuu. Va fi un pas strategic important pe termen lung”, a spus el.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și șeful Statului major, Mark Milley, au primit o informare despre progresul grupului săptămâna trecută, a spus Austin în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că „mai este mult de lucru”.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 second-hand, cumpărate din Portugalia, și mai cumpără alte 32 de avioane din Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan pentru achiziționarea de avioane, F-35 mai avansate.

Țara joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO, un grup de lucru internațional dedicat patrulării continue a cerurilor europene pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian.

Întrebat dacă sunt în desfășurare negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul român al Apărării nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că există discuții în acest sens.

România „salută inițiativa de a stabili o coaliție de aliați NATO pentru a oferi instruire piloților pentru F-16”, a spus ministerul într-o declarație.

„Reiterăm faptul că România colaborează îndeaproape cu aliații săi din NATO, partenerii din UE, partenerii săi strategici și conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista în mod eficient agresiunii și ocupării ilegale a teritoriului suveran al Ucrainei”, conform comunicatului.

Alături de Danemarca și Țările de Jos, coaliția mai include și Regatul Unit, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia. Piloții ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază și de limbă engleză, supravegheat de Regatul Unit, înainte de a începe instruirea pe avioane, a anunțat guvernul britanic săptămâna trecută.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Rusia sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Întâlnire crucială la Bruxelles. Zelenski discută cu șeful NATO și cu lideri europeni despre cum vor face față noii administrații Trump

Partenerii noștri