Live

Ucraina și România vor începe negocieri în criza cerealelor. Kuleba l-a anunțat pe Aurescu că Daea este așteptat la discuții

Data publicării:
Dmitro Kuleba și Bogdan Aurescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vorbit astăzi la telefon cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre problema cerealelor ucrainene, după PSD a cerut MAE să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească. Kuleba a propus ca ministerele Agriculturii din cele două țări să discute direct pe acest subiect.

România este una dintre țările care oferă ajutor Ucrainei să-și exoporte produsele agricole, dar acest lucru a dus la nemulțumirea fermierilor, care se plâng de scăderea prețurilor.

În discuția telefonică avută azi cu Kuleba, Aurescu a vorbit despre facilitarea, de către țara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina.

Aurescu a asigurat că România va continua să ofere întregul sprijin posibil Ucrainei în acest sens, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, atât timp cât va fi necesar, potrivit unui comunicat al MAE.

Aurescu „a evidențiat preocuparea Guvernului României de a găsi soluții pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piața română a produselor ucrainene și a subliniat importanța asigurării riguroase a trasabilității produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terțe care intră în România vor ieși din țara noastră spre destinațiile stabilite din alte state”.

De asemenea, „evocând discuțiile în curs între ministrul agriculturii din Polonia și ministrul agriculturii din Ucraina pe același subiect cu privire la produsele agricole ucrainene care intră pe piața polonă, a susținut, în discuția cu ministrul Kuleba, necesitatea identificării prin dialog bilateral a unor soluții practice”, se mai arată în comunicat.

Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuții între ministerele competente de linie.

La scurt timp după discuția telefonică, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplină a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens, precizează MAE.

Discuția dintre cei doi miniștri vine după ce PSD a cerut Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

Întrebat săptămâna trecută despre o astfel de măsură, ministrul agriculturii Petre Daea a declarat că o susține.

„Eu sunt adeptul unei măsuri de oprire temporară a importurilor. Puteți vedea scrisoarea semnată de cei patru prim miniștri ai celor patru țări (România, Slovacia, Polonia și Ungaria). Acolo se spune printre altele că este nevoie să se ia măsuri de salvgardare la vamă și de introducere a taxelor vamale și chiar măsuri de a stopa pentru o perioadă de timp importurile, astfel încât culoarul acesta de solidaritate să aibă o destinație clară. Așteptăm să vedem care este decizia Comisiei Europene și sunt convins că lucrurile nu rămân așa pentru că realitatea ne determină să luăm măsuri imediate pentru binele fermierilor români”, a spus Daea.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul

Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu tancuri și armament greu

Trump promite „o armată puternică” și sfârșitul războaielor: „Trebuie să regăsim o ţară mare”

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Partenerii noștri