Turcan: Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei
Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, a declarat luni ministrul Muncii. Potrivit Ralucăi Turcan, acest deficit ar putea crește dacă nu sunt luate măsuri urgente.
„Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați, din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește”, a declarat Turcan, luni seara, la Antena 3, potrivit Mediafax.
Ministrul a menționat că acest deficit nu a crescut doar anul acesta, ci și în 2019, când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei.
„Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, afirmă Turcan.
Raluca Turcan spune că se încearcă corectarea acestor neajunsuri și eliminarea inechităților existente în acest moment.
Potrivit ministrului Muncii, milioane de pensionari au pensii sub pensia medie din România, care este de 1.500 de lei.
Turcan: Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari
Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari, cu aproximativ 1,8 milioane mai mulți, în urma boom-ului de natalitate care a avut loc în perioada 1966 - 1969, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
„Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari cu aproximativ 1,8 milioane de pensionari. Acestora li se adaugă aproximativ pensionarii care ies oricum la pensie. Deci, dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbușească”, a spus Turcan.
Ministrul a mai spus că măsurile care se vor lua reprezintă deopotrivă un angajament pentru sustenabilitatea sistemului, dar și de moralitate față de 5 milioane de oameni, care sunt și în continuare victime ale unor inechități, erori legislative sau modificări legislative.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News