Live

Tulpina britanică a ajuns în peste jumătate din județele țării. INSP: Probabilitatea de a cuprinde întreg teritoriul României e mare

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Varianta britanică a coronavirusului circulă deja în 25 de județe ale țării plus București şi există „o probabilitate mare” de a cuprinde întreg teritoriul României în „viitorul apropiat”, potrivit unei analize a Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Autoritățile sanitare au făcut în acest an 849 de secvenţieri (până pe 14 martie inclusiv), dintre care 385 au fost confirmate ca fiind tulpini noi (VOC): 381 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) şi două cu varianta braziliană (linia genetică P.1).

Distribuția celor 385 de cazuri confirmate cu VOC după județul de infectare este următoarea:

Tulpina britanică B.1.1.7 (381 de cazuri): Argeș (2), București (186), Bihor (5), Brăila (1), Botoșani (5), Caraș-Severin (4), Cluj (14), Constanța (7), Covasna (18), Dâmbovița (8), Dolj (2), Galați (5), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Iași (1), Ilfov (18), Mureș (3), Neamț (6), Prahova (2), Suceava (22), Teleorman (1), Timiș (53), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6)

Tulpina sud-africană B.1.351 (2 cazuri): Argeș (1), București (1)

Tulpina braziliană P.1 (2 cazuri): București (2)

„Faptul că pentru 26 dintre județe (62%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, se arată în analiza INSP.

Tulpina britanică pe grupe de vârstă

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani, potrivit INSp.

Marea majoritate a cazurilor (86,4%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.

Au fost înregistrate 3 cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menționată apartanența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționat nicio legătură epidemiologică.

Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr mai mare de cazuri la sexul masculin (M) la 45-54 de ani, respectiv la sexul feminin (F) la 25-34 și 35-44 de ani. Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 45-54 de ani, respectiv la femeile din grupele de vârstă 25-34 și 35-44 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic.

Cum s-au infectat cu tulpina britanică

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile județene de sănătate publică nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 238 de cazuri (62% ).

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (1,3%). Pentru 3 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări. 

112 cazuri (29%) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

4 cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

De la 19 cazuri (5%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

„Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, concluzionează raportul.

Decese provocate de tulpina britanică

Totodată, au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu varianta britanică, provenind din Bucureşti (2), Covasna (1), Dâmboviţa (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Vâlcea (1), Vaslui (1).

Conform analizei, patru decese au fost înregistrate la femei, iar şase la bărbaţi.

„Media vârstei a fost de 77 de ani, minima de 63, iar maxima de 91 de ani. Opt dintre cazurile decedate (80%) avuseseră condiţii medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta (71, respectiv 91 de ani) reprezintă prin ea însăşi un factor de risc pentru severitatea bolii. Niciunul dintre cazurile decedate nu fuseseră vaccinate anti-COVID-19”, se mai arată în analiză.

„Varianta britanică a SARS-CoV-2 - linia genetică B.1.1.7 circulă deja în 62% din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”, concluzionează studiul INSP.

Analiza completă poate fi citită aici:

Cazuri COVID-19 cu noi variante_analiza epidemiologica a 385 cazuri

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Răzbunare! Ce a făcut Ianis Hagi, imediat după ce a transformat o lovitură de la 11 metri în finala cu Celtic

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

INSP: 73 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în ultimele 4 luni, cele mai multe în București. Nouă pacienți au murit

Șapte cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. Recomandările INSP pentru oameni

Cum vă puteți proteja de infectarea cu virusul West Nile transmis de țânțari. Avertismentul INSP pentru această perioadă

Un copil de doi ani nevaccinat a murit de rujeolă. Peste 15.000 de infectări și 16 decese. Harta care arată gravitatea situației

Partenerii noștri