Live

Trupul alpinistei care a murit pe munte chiar de ziua ei nu a putut fi recuperat nici după patru zile. Explicațiile Salvamont

Data actualizării: Data publicării:
Trupul alpinistei care a murit pe munte chiar de ziua ei nu a putut fi recuperat nici după patru zile. FOTO: Facebook Slavamont Prahova

Trupul alpinistei din Brașov care a murit de ziua ei, după ce a căzut în munţii Bucegi, nu a putut fi recuperat, la patru zile de la tragedie. Salvamoniștii explică faptul că nu au putut face asta din cauza vremii și spun că ar putea interveni abia în 20 ianuarie când este posibil ca vântul să nu mai fie atât de puternic și de periculos.

Accidentul a avut loc atunci când alpinista încerca să parcurgă traseul Albişoara Gemenelor.  Se pare că victima a plecat singură pe traseu și pentru că nu a mai răspuns la telefon, familia a cerut sprijinul salvatorilor montani.

Serviciul Public Județean Salvamont Prahova a făcut luni mai multe precizări referitoare la operațiunea de recuperare a trupului femeii:

"În data de 12.01, după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-răspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizată și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-răspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.

În dimineața zilei de 13.01.aceasta a fost reperată de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului.

În zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere".

Salvamontiștii precizează că sunt în legătură permanentă cu DSU și Inspectoratul General al Aviației, că au pregătită echipa de intervenție și că vor recupera trupul când condițiile meteo vor permite.

"Suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo, etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă.

Suntem conștienți că durerea aparținătorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit", potrivit Salvamont Prahova.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident grav la ieşirea de pe A1, la Orăştie. În zonă se circulă cu dificultate

Pericol de avalanșe la înălțimi mari. Avertismentul salvamontiştilor

Traficul feroviar, afectat de condițiile meteo extreme: copaci căzuți pe șine în Brașov și Iași

Trafic rutier blocat pe Valea Oltului, din cauza unui accident în care au fost implicate cu două autoutilitare

Partenerii noștri