Ţările UE susţin interzicerea distrugerii articolelor textile nevândute
Guvernele statelor membre UE au căzut luni de acord că blocul comunitar ar trebui să interzică distrugerea articolelor textile nevândute, ca parte a strategiei UE de reducere a deşeurilor printr-o mai mare reutilizare şi reciclare, transmite Reuters.
Consumul de textile în Europa are al patrulea cel mai mare impact asupra schimbărilor mediului şi climei, după alimente, locuinţe şi mobilitate. Aproximativ 5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate în fiecare în în UE, aproximativ 11 kilograme pentru fiecare persoană, şi o mare parte ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate.
Guvernele statelor membre şi Parlamentul European trebuie să ajungă la o poziţie comună cu privire la Regulamentul Ecodesign înainte de a intra în vigoare. Conform unei propuneri iniţiale a Comisiei Europene, din luna martie 2022, executivul comunitar urma să stabilească la o dată ulterioară dacă va introduce sau nu în vigoare o interzicere a distrugerii, notează Agerpres.
Cu toate acestea, guvernele UE au convenit că o interzicere a distrugerii pentru hainele nevândute ar trebui să se aplice imediat, mai degrabă decât să aştepte înainte ca executivul comunitar să efectueze o analiză de impact, lucru care ar putea să dureze trei ani.
Firmele de talie medie, cu mai puţin de 250 de angajaţi, vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie de patru ani, în timp ce firmele mici, cu mai puţin de 50 de angajaţi, vor fi scutite de la respectarea interdicţiei.
Spania, ţara care începând din luna iulie va prelua preşedinţia rotativă a UE, este posibil să fie responsabilă de derularea negocierilor cu privire la această lege cu reprezentanţii Parlamentului European. Acesta din urmă nu şi-a stabilit încă poziţia d negociere, dar pare să fie favorabil unei interziceri a distrugerii articolelor textile şi echipamentelor electronice nevândute.
Noua lege ar urma să creeze de asemenea un nou "paşaport pentru produs digital" care să arate sustenabilitatea ecologică a unui produs pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.
Comisia Europeană a spus că distrugerea produselor de consum nevândute, precum textile şi încălţăminte, devine o problemă răspândită în UE, în special ca urmare a creşterii vânzărilor online. Franţa are deja o lege privind combaterea risipei care interzice distrugerea produselor non-alimentare nevândute.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News