Live

SRI: Atacuri cibernetice de amploare asupra băncilor din România

Data actualizării: Data publicării:
DGPMB lansează o campanie de informare a tipurilor de frauda în mediul online / FOTO: Shutterstock

Serviciul Român de Informaţii anunţă că, asupra unor instituţii financiare din România, au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august a acestui an, hackerii folosind mai multe instrumente de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu „o grupare de infracţionalitate cibernetică de sorginte estică”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Serviciul Român de Informaţii, prin unitatea sa specializată în domeniul cyberintelligence - Centrul Naţional Cyberint (CNC) - deţine date şi informaţii certe, inclusiv de ordin tehnic, că asupra unor instituţii financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august a acestui an. Recent, şi alte instituţii partenere SRI au identificat, în ţările din care provin, iminenţa producerii unor atacuri cibernetice de amploare îndreptate asupra mai multor sisteme financiare din lume. Conform analizei CNC, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infracţionalitate cibernetică de sorginte estică”, anunţă SRI, potrivit News.ro.

Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori constă în extragerea unor sume de bani, eliminând limitele de retragere aferente unor conturi bancare.

Centrul Naţional Cyberint monitorizează de mai multă vreme activităţile desfăşurate de Gruparea Cobalt.

Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar atacurile informatice împotriva instituţiilor financiare au cunoscut o creştere în ultimii ani.

Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT - Advanced Persistent Threat - în urma cărora obţin acces la sistemele informatice şi ulterior găsesc metode să valorifice informaţiile accesate.

„Pe fondul acestor atacuri cibernetice complexe, SRI a acordat deja sprijin unor instituţii financiare pentru evaluarea, atribuirea şi contracararea eventualelor efecte ale acestora. Serviciul Român de Informaţii pune la dispoziţia instituţiilor financiare expertiza sa în domeniul protejării infrastructurilor cibernetice. Eventualele solicitări de sprijin pot fi transmise la adresa de email cnc@cyberint.ro”, anunţă Serviciul.

Citiți și Cum funcționează atacurile cibernetice asupra bancomatelor. Ce pot face oamenii

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Nu e surprinzător că Rusia atacă România.” Ucraina își face armată de hackeri și lansează un avertisment pentru toată Europa

Explicații după atacul cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5. DNSC susține că atacatorii n-au putut fura date

Serverele Primăriei Sector 5, atacate de hackeri care cer o răsumpărare de 5 milioane de dolari

Rusia lui Putin devine tot mai agresivă și mai indiferentă la riscul uciderii de civili în confruntarea cu NATO, avertizează Finlanda

Partenerii noștri