Live

Sporuri pentru calculator și praf la Primăria Capitalei. Ce salarii sunt la PMB

Data actualizării: Data publicării:
Sedința Consiliului General al Primăriei Capitalei

Statul la stat nu-i o glumă în România, nici salariile nu sunt de joacă. Lefurile de la Primăria Capitalei pun pe gânduri orice angajat obișnuit în privat care muncește opt ore pe zi. Iată o listă de salarii și de sporuri pentru condiții vitrege de muncă. Iar sporurile nu sunt o excepție, ci o regulă la PMB, scrie adevărul.ro.

Salarii și sporuri uluitoare la Primăria capitalei. Un muncitor necalificat, scrie Adevărul, ia un salariu de bază de 3.725 de lei. La acesta se adaugă și un spor pentru condiţii vătămătoare de 476 de lei. Un muncitor calificat la Primăria Capitalei primește o leafă de 3.988 de lei şi un spor de condiţii vătămătoare de 510 lei.

Șoferul angajat la Primărie, cel care îi duce de obicei pe directorii din instituție unde au nevoie, ia 4.093 de lei pe lună. Și el are un spor de 523 de lei.

Credeați că meseria de stenodactilografă a dispărut? Nu, în Primăria Capitalei ea există și este remunerată cu un salariu și de 4.300 de lei. Cu tot cu spor poate ajunge la aproape 5.000 de lei.

Credeați că doar la Parlament mai sunt bufetieri? Ei bine, nu. Bufetierii și paznicii de la primăria Bucureștiului iau lefuri de până la 4.093 de lei. Cu tot cu spor salariul de bază pot ajunge la un salariu de 4.500 de lei.

Aceste salarii sunt plătite într-o primărie care s-a aflat practic în stare de faliment. Și nu este singurul caz. Falimentul a bătut la ușa a 88,5% din localitățile României.

Guvernul a adoptat la început de septembrie o Hotărâre prin care aloca 1,33 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru 2.858 de localități care aveau nevoie de bani pentru facturi, salarii sau mici proiecte locale.

Precizările PMB: Salarizarea este calculată conform legislației în vigoare în domeniu

PMB a transmis un punct de vedere cu privire la salariile și sporurile din institiție:

„Primăria Capitalei informează că modul de calcul al salariilor acordate angajaților este cel prevăzut de legislația în vigoare în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice. Astfel, salariile s-au stabilit în urma consultării cu sindicatele și cu reprezentanții salariaților și au fost aprobate de CGMB (în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017,  art.11). Totodată, la stabilirea salariilor pe fiecare funcție prevăzută de legea citată s-a avut în vedere salarizarea pe funcții din administrația locală, la nivel național.

Datele sunt total transparente, fiind afișate pe site-ul PMB în zilele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, conform legii. Salariile publicate reprezintă salarii brute, ceea ce înseamnă că, în medie, 41,5% dintre cifrele publicate reprezintă contribuțiile către bugetul statului și bugetele asigurărilor sociale.

În ceea ce privește sporul pentru condiții vătămătoare, acesta se acordă începând din anul 2006, în conformitate cu prevederile legale.

De acest spor beneficiază angajații din toate instituțiile statului din administrația publică centrala și locală, cu condiția îndeplinirii criteriilor legale în vigoare (evaluarea factorilor de risc și consecințele acestora asupra sănătății salariaților, certificate prin buletine de determinare și expertizare emise de către autoritățile abilitate).

Așadar, pentru condiții vătămătoare se acordă salariaților sporul de 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat,  cu respectarea art. 11 alin. (4) și art. 25 alin. (1) din Legea nr. 153/2017, dacă își desfășoară activitatea în astfel de condiții, având la bază buletinele de determinare sau expertizare emise de către autoritățile abilitate în acest sens, conform legii (conform art. 23 din legea nr. 153/2017 cu modificările și completările ulterioare), menținut cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018 (conform art. 34 alin. (2) din OUG 114/2018).”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consens în Coaliție pe calendarul alegerile prezidențiale. Cine se află pe lista scurtă a partidelor

Taxele și impozitele locale în București cresc cu peste 10% la anul, a decis Consiliului General al Capitalei

Nicușor Dan, despre părăsirea funcției de primar: Bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura ca independent la președinție

Partenerii noștri