Sondaj: Românii devin din ce în ce mai conștienți de necesitatea vaccinării obligatorii
Românii devin, în număr din ce în ce mai mare, conştienţi de necesitatea şi importanţa vaccinării copiilor, în ciuda iniţiativelor organizaţiilor anti-vacciniste, scrie pebloguri.ro.
În contextul creşterii cazurilor de gripă din România, dar şi a mortalităţii ridicate a acesteia, precum şi în urma crizei coronavirusului, tot mai mulţi părinţi români devin conştienţi de faptul că dacă îşi lasă copiii nevaccinaţi îi supun unor riscuri de îmbolnăvire sau chiar de deces.
Un sondaj realizat de INSCOP Research arată că peste 80% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, iar peste 62% sunt de acord cu vaccinarea obligatorie.
un proiect de lege în acest sens a fost inițiat de parlamentarii PSD, fiind adoptat de Senat și aflându-se în dezbatere publică în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, președintele USR Dan Barna spunea că susține vaccinarea obligatorie și că USR va analiza stadiul proiectului pe care îl propune PSD în acest context. Liderul USR a subliniat că „vaccinarea este un drept al viață al copiilor” și că oamenii ar trebui să iasă din logica principiilor „medievale”.
Proiectul de lege prevede condiționarea înscrierii în colectivitate a copiilor și adulților de realizarea vaccinurilor obligatorii, pe baza unui act eliberat de medicul de familie. Proiectul PSD arată că noua Lege a vaccinării este necesară pentru că impune acțiuni și măsuri vitale, precum:
-
Asigurarea stocurilor de vaccinuri în caz de epidemie;
-
Asigurarea unui buget dedicat pentru intervențiile în caz de urgență;
-
Pregătirea personalului pentru intervenție;
-
Stabilirea procedurilor standard de vaccinare pentru situațiile de urgență;
-
Realizarea evidenței copiilor eligibili de vaccinare.
În România, gradul de vaccinare a copiilor este mai scăzut decât în alte ţări europene dintre cele în care vaccinarea nu este obligatorie. În Uniunea Europeană, vaccinarea este obligatorie în Franţa, Germania, Italia, Belgia, Polonia şi Grecia. În Austria, în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor li se refuză acordarea de ajutoare sociale.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News