VIDEO. Oameni în scaune cu rotile, umiliți după ce au fost luați „pe sus” și urcați în tren de angajați de la CFR Craiova
Imagini revoltătoare surprinse în gara din Craiova. Două persoane aflate în scaun cu rotile sunt urcate cu greu într-un vagon care are rampă specială pentru persoanele cu dizabilități. Numai că aceasta nu este folosită, iar mai mulți lucrători CFR îi ajută să urce în tren. Imaginile au fost postate pe o rețea de socializare.
Un șofer polonez circula cu TIR-ul pe contrasens, pe A1
Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
CFR Călători a transmis care sunt variantele pentru o persoană cu dizabilități dacă vrea să călătorească cu trenul. Poate avea acces în vagon direct, dacă peronul este unul înalt, așa cum sunt cele din Gara de Nord. De asemenea, poate avea acces cu ajutorul unei rampe, însă la nivel național există doar 4 astfel de rampe. O altă modalitate ar fi punerea în funcțiune a unui lift care se află în dotarea vagoanelor speciale. Iar ultima variantă, care a fost aplicată și în această situație, angajații le ridică pur și simplu și le urcă în vagon.
CFR Călători a deschis un dosar de cercetare pe raza regionalei CFR Craiova pentru a verifica circumstanțele în care a avut loc evenimentul și de ce nu a fost aplicată o altă variantă.
Potrivit CFR Călători, persoanele cu mobilitate redusă trebuie să completeze un formular cu cel puțin 48 de ore înainte de plecare pentru a beneficia de una dintre aceste variante de acces în vagon.
La nivel național, sunt în total 83 de automotoare și vagoane care dispun de facilități pentru persoane cu dizabilități.
Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului: Este o situație umilitoare. CFR, companie în subordinea Ministerului Transporturilor, ar trebui să respecte toate normativele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități și, în egală măsură, Autoritatea pentru persoanele cu dizabilități ar trebui să vegheze și să monitorizeze asupra acestor aspecte. Avem de-a face și cu resursa umană care trebuie să prezinte disponibilitate și să sprijine oamenii. Acest lucru există cu siguranță înscris în fișa de post a acelor angajați, trebuie să sprijine persoana cu dizabilități pentru a accesa mijlocul de transport. Nu există niciun fel de țară un serviciu specializat pentru persoanele cu dizabilități, ci conductorul sau vatmanul trebuie să sprijine persoana cu dizabilități.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News