VIDEO. Din cauza prețurilor la gaz, românii se întorc la încălzirea cu lemne
Creșterea prețurilor la gaz îi face pe mulți români săcaute soluții alternative pentru iarnă. Unii încearcă să își izoleze locuințele, alții pur și simplu pun bani deoparte. E de menționat în acest context că în țara noastră, mai mult de jumătate dintre gospodării nu sunt branșate la rețeaua de gaze și se încălzesc cu lemne sau alți combustibili solizi.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Heat-flation și sog-flation
Gramaj mai mic, preț la fel de mare. Fenomenul scumpirilor mascate a luat amploare
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Alimentul care s-a scumpit de aproape trei ori din 2021
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
Europenii devin tot mai săraci și cumpără mai puțină mâncare, pentru a face economie
Ciolacu vrea să scadă prețurile alimentelor
NYT: Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază
Domnul din imagini este pensionar și are o casă pe care iarna trecută a încălzit-o doar cu gaz metan. Facturile au fost, însă, atât de mari, încât anul acesta a decis să schimbe sursa de încălzire.
Gabriel Illes, pensionar: Iarna trecută ne-a costat foarte mult gazul și am mers jumate de lună cu gaz, jumate de lună fără gaz, depindea de temperatura de afară. Dacă era mai frig, dădeam mai tare drumul la gaz, dar făceam economie. Acum am încercat să luăm niște lemne, mai în primăvară.
A cumpărat 14 metri steri de lemn, la un preț de 400 de lei metrul, însă nu este sigur că îi vor ajunge. Și-a schimbat și câteva geamuri, pe sistem triplustrat, pentru a minimiza pierderile de căldură. Spune că prețul la lemn este în continuă creștere.
Gabriel Illes, pensionar: Acum e dublu față de anii trecuți, sau, dacă mergem înapoi 7-8 ani, de 3-4 ori mai mult acum prețul.
Creșterea explozivă a prețului gazelor naturale a trezit interesul și pentru pompele de căldură. Acestea au un randament și de 6 la 1, adică șase kilowați termici la un kilowatt electric, însă furnizorii spun că există probleme mari de aprovizionare.
Iosif Noja, administrator firmă de instalații: Datorită cererii pe piața din Germania, Franța, Norvegia, Suedia, producătorul nu face față și atunci estimăm ca termen de livrare undeva la jumătatea anului viitor pentru cei interesați.
Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: O altă soluție la îndemână este economia pe timpul verii, iar banii economisiți acum, când facturile sunt mai mici, să fie folosiți la iarnă. Oricare ar fi soluția adoptată de români este clar că ne așteaptă un nou sezon rece cu emoții din punct de vedere al facturilor.
Specialiștii din piață spun că de măsurile de sprijin anunțate de guvern nu va beneficia toată lumea.
Mihai Vilt, reprezentant furnizor de energie: Oricum valoarea plafonată la această dată este de patru ori mai jos față de prețurile din piață și din punctul meu de vedere este nesustenabil pentru Guvernul României să susțină toată povara asta. Cel mai probabil o să se meargă pe o variantă de majorare a plafonului sau restrângere a lui, adică să nu mai fie chiar toți consumatorii non-casnici incluși.
În sezonul rece anterior, Guvernul a alocat 360 de milioane de lei primăriilor din țară cu sistem de încălzire centralizat. Cât privește costul întreținerii, acesta va fi cel puțin la fel de mare ca și în sezonul trecut.
Dan Crețu, purtător de cuvânt Termoficare Oradea: Din discuțiile cu primăria vom încerca să menținem prețul la nivelul anului trecut.
O problemă cu care se confruntă inclusiv compania de termoficare din Oradea este reticența furnizorilor de a vinde gaze naturale. Motivul este întârzierea cu care statul român compensează prețul gazelor, ceea ce ar putea duce inclusiv la situația ca marile sisteme centralizate să nu aibă suficient gaz metan la iarnă.
Reporter: Bogdan Băcilă / Operator: Constantin Gheorghiță
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News