Un nou sistem de etichetare a alimentelor. Ce ne indică literele și culorile din sistemul NUTRI-SCORE
Premieră în România. Două lanțuri de hypermarketuri au adoptat sistemul NUTRI-SCORE, adică produsele alimentare vor avea etichete din care va reieși clar valoarea nutrițională sau numărul de calorii. Cele mai dietetice sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
De acum înainte, ar trebui să ne fie mai ușor să alegem de la raft produsele sănătoase pentru alimentația noastră. Să luăm, de exemplu, o cutie de porumb și un borcan de maioneză. Dacă citim ingredientele, vom vedea următoarele: această cutie de porumb, pentru că nu are zahăr adăugat, ar putea să fie integrată în categoria alimentelor sănătoase, la clasa A, însă acest borcan cu maioneză, pentru că, potrivit etichetei, conține și zahăr, și sare va fi încadrat în categoria D. Spun, nutriționiștii, că sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm mai rar.
Semaforul alimentar, adoptat de Spania, Germania, Olanda, Belgia şi, mai nou, de România, este o idee pe care francezii o perfecţionează încă din 2014. La noi, deocamdată numai două lanţuri de hipermarket-uri folosesc sistemul de etichetare la produsele marcă proprie.
-Știați despre o astfel de etichetare a produselor?
-Nu.
-Cum vi se pare ideea?
-Bună, atâta timp cât clienții sunt informați despre ce înseamnă fiecare literă de pe scală. Cred că se referă la calitatea produselor, nivelul nutrienților.
-Este bun! Eu acum mă uit cu curiozitate la asta pentru că am diabet. La toate produsele ar trebui să fie așa! Să știe omul ce mănâncă.Mănânc, în general, fără carbohidrați, dulciuri!
-E ceva interesant, cu siguranță o să ajute lumea, mai ales pe cei care au o anumită problemă.
-Te ai ghida după o astfel de scală?
-Cu siguranță! Mai ales, de când am intrat la regim, m-ar ajuta enorm.
Cristian Mărgărit, nutriţionist: O masă sănătoasă ar trebui să conțina ingrediente pe care noi să le compunem în rețete sănătoase: produsele de bază, neprocesate, nu se încadrează la NUTRI-SCORE, se consideră că sunt sănătoase oricum. În schimb, când avem un iaurt cu fructe, el intră în clasa B, nu-l putem consuma în fiecare zi. Ajută foarte mult oamenii în a face alegeri mai sănătoase. E libertatea fiecărui producător și supermarket să adere la acest sistem. Există și oameni care spun că sistemul poate afecta producția producătorilor mici de produse tradiționale: cârnați, dulciuri locale care vor avea un NUTRISCORE cu roșu.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News