Live

Un milion de români și-au pierdut locurile de muncă. Încă un milion s-au întors acasă și nu au de lucru

Mădălina Chițu Data publicării:
tanara familie cu probleme
Foto: Guliver/ GettyImages

Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza noului coronavirus. Industriile cele mai afectate au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, iar criza economică apărută este departe de a se termina. Piața muncii a fost greu încercată în această perioadă. Mulți oameni au rămas fără slujbe, iar angajatorii au fost nevoiți fie să tragă obloanele, fie să reducă drastic activitatea.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra economiei. Multe afaceri s-au închis în această perioadă. De exemplu, un restaurant aflat chiar în centrul Capitalei. Afacerea a fost pornită în urmă cu un an și jumătate. Proprietarii au decis să renunțe la ea la scurt timp după declararea stării de urgență. Caută și acum pe cineva care să le preia business-ul. Angajații lor au fost puși pe liber.

Statisticile oficiale arată că în această perioadă numărul contractelor suspendate sau încheiate a depășit milionul. Apogeul a fost atins, însă, la mijlocul lunii aprilie.

Evoluția contractelor suspendate din cauza de COVID-19

  • 1 aprilie – 795.291
  • 13 aprilie – 1.046.527
  • 14 mai – 544.479
  • 11 iunie – 237.760
  • 15 iunie – 142.482

(Sursa: Ministerul Muncii)

„Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere. Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, spune Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri.

Diaspora întoarsă acasă îngroașă numărul șomerilor

Numărul românilor care au rămas fără un loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date ale autorităților nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate.

„Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, arată Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin).

Românii din diaspora au fost cei mai mari investitori în 2019. De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, datele Băncii Mondiale, arată că românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari.

Românii, cei mai mari investitori străini în 2019

  • 7,235 miliarde dolari – bani trimiși în țară
  • 5,3 miliarde de euro – investiţiile străine directe
  • 119 milioane euro – creditele intragrup

(Sursa: Banca Mondială)

Economia românească a pornit bine în 2020, însă performanţele cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie din cauza pandemiei.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

N-a mai rezistat: Cora Schumacher și-a dat foc la rochia de mireasă, după ce a aflat ce a făcut fostul pilot de Formula 1

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste AUR în fața prefecturilor din țară. Manifestanții s-au adunat și în centrul Capitalei

Ordonanța privind organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce schimbări conține

Ciolacu, despre reducerea programului de vot în diaspora: Democratic e când se închide votul în țara ta, se închide votul peste tot

Rareș Bogdan și-a dat demisia din funcția de președinte interimar al PNL diaspora. Reacția lui Ilie Bolojan

Partenerii noștri