Un bărbat din Suceava a mers la Urgențe pentru că i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor, altul pentru că visase urât
Situație aberantă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului județean din Suceava. Un bărbat s-a prezentat, zilele trecute, și le-a spus medicilor că a visat urât. Un altul a cerut ajutor medical, după ce i se ridicase părul pe abdomen în timp ce se uita la televizor. "Se electrizase cu telecomanda, dar nu și-a dat seama", a spus medicul-șef de la UPU Suceava pentru Monitorul de Suceava.
Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe a a Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava se prezintă, în medie, 270-300 de pacienți. Aproximativ 80 dintre ei nu au, de fapt, nicio urgență.
Săptămâna trecută, scrie sursa citată, un bărbat a mers la UPU Suceava și le-a spus medicilor că a visat urât. "A fost întrebat de colegi dacă mai are și alte probleme și a spus că nu, doar atât, a visat urât. Altul a venit fiindcă i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor. Se electrizase cu telecomanda, dar nu și-a dat seama", a declarat medicul-șef de la UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan.
Mulți dintre pacienți care ajung la UPU sunt tineri, spune medicul sucevean. Caută pe internet informații legate de simptomele lor și se opresc la cele mai grave boli, intră în panică și merg imediat la Urgențe.
"La un moment dat aveam pe paturi în UPU patru tineri pregătiți pentru consult. Toți butonau telefoanele. Am întrebat care e urgența? Unul spunea că îi amorțește o mână, altul că i se pare că are înțepături în piept... Toți căutau pe net direct <infarct>. Bineînțeles că infarctul poate să apară și la vârste tinere, dar nu era cazul aici. Zilnic, cel puțin o persoană se prezintă în UPU pentru că <are senzația că...>”, a spus medicul-șef al UPU Suceava pentru sursa citată.
De cele mai multe ori, spune medicul, este vorba despre distonii neurovegative, adică un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, care apare în general pe fond de stres, suprasolicitare fizică sau mentală, consum exagerat de cafea sau alcool. În UPU, toți acești pacienți sunt consultați, li se măsoară tensiunea, li se face electrocardiogramă (EKG), sunt ascultați cu stetoscopul și, dacă simptomele conduc spre un diagnostic, li se fac și analize și investigații suplimentare.
"Metoda Fast Track, unde un medic şi un asistent din UPU evaluează cazurile non-urgenţe, este ideală, dar presupune ca un doctor să se ocupe doar de asta în intervalul orar 11.00-23.00. Dacă am fi 5-6 medici pe tură ar fi simplu, dar când suntem 3, cum să te mai împarți? O soluție ar fi ca centrele de permanență să aibă baterii de teste minore, să facă un EKG, o hemoleucogramă simplă, care costă 4 lei, care tot te ajută să conturezi un diagnostic. Altfel, acești pacienți tot la UPU ajung", mai spune dr. Cîrlan pentru sursa citată.
UPU Suceava are în total 11 medici, cu tot cu șeful de secție, care acoperă solicitările 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News