Live

Umilirea pe internet, o realitate actuală. Psihiatru: Poate avea urmări foarte grave în viaţa reală

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

În ultimii ani, internetul a devenit o utilitate, iar pentru unii dintre noi s-a transformat chiar într-un mod de viață. Aproape că nu există zi în care să nu intrăm pe rețelele de socializare. De pe internet ne luăm, de multe ori, informațiile de care avem nevoie. Tot prin intermediul lui ținem legătura cu persoane aflate la distanță. Însă, pe lângă informare și socializare, unii oameni cred că pot folosi internetul pentru a-și face dreptate sau pentru a se impune în fața celorlalți. Iar de aici până la umilire și trolling nu e decât un pas mic. Medicii psihiatrii trag însă atenţia că trollingul poate avea urmări foarte grave în viaţa reală.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Fenomenul acesta de trolling este pe cât de vechi este internetul. În ultimii 20 de ani s-au făcut nenumărate studii care certifică faptul că ne schimbăm un pic atitudinea într-un mediu virtual, din simplul fapt că ne pierdem, să zicem un grad al propriocepției, o parte din noi dispare pentru că adoptăm un stil, să spunem de multe ori epistolar de a conversa, şi în acelaşi timp ne simţim vulnerabili.

Trollingul a evoluat foarte mult. A ajuns până la punctul în care a devenit o ocupaţie. În mediul online sunt oameni care sunt plătiţi să creeze controverse, scandal pentru că studiile de sociologie au arătat că într-un fel psihologic suntem atraşi de scandal.

Trollingul a devenit un instrument de marketing social. Din păcate, în zilele noastre vedem o escaladare a atacurilor de tip trolling până la punctul la care oamenii în viaţa reală suferă. Am avut persoane care au avut probleme mintale pentru că au fost atacate în grup în mediul online.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

OnlyFans a devenit accesibil în China. Ce spun chinezii despre platformă

Compania-mamă a Facebook, Instagram și Whatsapp, Meta, vrea să construiască un cablu submarin cu care să înconjoare planeta

Partenerii noștri