Live

Traficul de carne vie | Cum pot depista medicii victimele traficanților

Data actualizării: Data publicării:

Ademenite cu un loc de muncă în străinătate sau cu o poveste de dragoste, mii de tinere ajung în mâinile traficanților de carne vie. Sunt tot mai multe victime în România, confirmă statisticile: în 2017, numărul lor a crescut cu aproape 27% față de anul precedent. Specialiștii spun că și medicii pot contribui la reducerea fenomenului. Cadrele medicale din Oradea au aflat cum să identifice victimele când le trec pragul cabinetelor.

Metoda "loverboy" - cea în care traficanții se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei ca să o oblige, în cele din urmă, să se prostitueze este doar una dintre strategii. Victimelor le este oferită posibilitatea de a câștiga mai bine în străinătate, unde, o dată ajunse, sunt supuse unor abuzuri greu de imaginat.

"Ei vor veni și vor promite o viață mai bună, deci fiecare vis pe care îl ai, ei vor promite că se va îndeplini. Fiecare vrea iubire, fiecare vrea să se simtă deosebit și asta face traficul și traficanții", a detaliat Leann Rhodes, președinta Asociaţiei Abolishion Oradea.

Există și alte metode de racolare.

"Altă tehnică este de a oferi joburi false, iar anul trecut au fost 35 de persoane care au fost "recrutate" online prin intermediul rețelelor de socializare", explică președinta Asociaţiei Abolishion Oradea.

Leanne Rhodes trăiește de patru ani în Oradea, unde reprezintă asociația Abolishion din Australia. A deschis aici un centru dedicat victimelor traficului de persoane - sunt 80.000 de mii în toată România, susține australianca. Însă nu toate cazurile ajung în atenția autorităților: anul trecut, Agenția Națională împotriva traficului de persoane a raportat 662 de persoane.

„Avem un adăpost unde trăiesc victime ale traficului de persoane, avem un centru unde acestea deprind abilități noi de lucru și un loc unde pot să muncească. Pentru că de multe ori, fetele care au scăpat din mâna traficanților nu reușesc să-și păstreze primele 4-5 joburi", spune Leann Rhodes.

La inițiativa Asociației Abolishion și a Colegiului Medicilor Bihor, specialiști în traficul de persoane au discutat cu medicii din Oradea despre modul în care aceștia pot contribui la identificarea victimelor.

"Aproape 80% dintre victime ajung la medic în timpul ce sunt încă traficate. Acestea sunt oportunitățile pentru a putea fi identificate", susţine Katherine Welch, fondator al organizației Relentless.

"În momentul în care ajunge în cabinetul medicului se poate deschide și să poată să conștientizeze cadrul medical familiarizat cu existența acestui fenomen că, realmente, această tânără sau adolescentă are nevoie de ajutor și de suport", spune dr. Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor.

Deși victimele suferă traume fizice şi psihice, există situații în care acestea se întorc la traficanţi.

"Deși nu este ceea ce preferă ea, se întâmplă de multe ori ca șantajul și amenințările sau să fie o presiune prea mare pentru ea ca să facă față", spune Nadia Pal, membru fondator al Asociaţiei Abolishion Oradea.

Anul trecut, în Bihor, au fost identificate 16 victime ale traficului de carne vie, iar de la începutul acestui an - 11 persoane printre care și minori.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții DNA în Suceava la medici acuzați că ar fi luat mită și pentru că ar fi favorizat anumite angajări

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul de la Sf. Pantelimon. Care sunt cerințele lor

Partenerii noștri