Live

Teodorovici: Participanţii la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Participanţii la Pilonul II de pensii administrate privat se vor putea retrage, după minimum 5 ani de participare, dar vor trebui să plătească un comision de retragere de 2%, potrivit ministrului.

”O persoană, participantă la un fond de pensii, se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. La momentul în care persona respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active. E normal, te retragi înainte de momentul planificat iniţial”, a spus ministrul.

Teodorovici a anunţat lărgirea sferei de investiţii pentru fondurile de pensii private, acestea putând să investească de anul viitor şi în proiectele de parteneriat public-privat.

Totodată, ministrul a anunţat o scădere a comisonului de administrare.

”Comisionul de administrare, care este astăzi 2,5%, va scădea la 1%. (...) O mare parte din activitate, ştim foarte bine, Casa Naţională de Pensii o desfăşoară. Aceste comisioane, timp de 10 ani, care au avut o valoare foarte mare, să fie reduse în beneficiul participanţilor la Pilonul II”, a spus ministrul.

Al doilea comision, de 0,05% lunar din active, se modifică în funcţie de performanţa fondului respectiv, potrivit ministrului.

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate. Pilonul II, înfiinţat în 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare până azi, de 8,43%.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei. „E o tradiție veche, din comunism”

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

Sub 20% dintre cererile de amnistie fiscală au fost aprobate de ANAF. Câți bani a recuperat statul din datoriile vechi

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Partenerii noștri