Tendinţe pe piaţa imobiliarelor. Motivul pentru care blocurile se construiesc la periferia oraşului
Incertitudinile din economie i-au făcut pe dezvoltatorii imobiliari să se gândească de două ori înainte să cumpere un teren. Numărul tranzacţiilor aproape s-a înjumătăţit într-un singur an, arată datele oficiale. Creşterea ROBOR şi plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare au temperat dorinţa românilor de a cumpăra o proprietate.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
În luna decembrie 2018 au fost făcute 11.000 de tranzacţii cu terenuri aflate în intravilan, adică cele unde se pot construi locuinţe. Au fost cu 8.000 de tranzacţii mai puţine faţă de aceeaşi lună din 2017, adică o scădere de 42%. Este reacţia dezvoltatorilor la schimbările din sistemul bancar.
Bogdan Ivan, reprezentant al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari: „Aceasta s-a datorat unor cauze în principal generate de decizia BNR de a scădea gradul de îndatorare, am asistat la o creştere a cursului euro şi o modificare a ROBOR, care a crescut pe tot parcursul anului 2018”.
Şi totuşi, unii au bani de investit, atraşi de preţurile încă bune.
Alexandru Mitrache, director de vânzări: „În ultimii ani, preţul a avut o creştere stabilă, în jur de 10% pe an. Ceea ce este o creştere foarte sănătoasă şi aşteptăm creşterea să continue şi în anul în curs”.
Indiferent de preţuri, cele mai multe tot în Bucureşti şi Ilfov se cumpără, cam o treime din totalul tranzacţiilor. Numai aici au fost achiziţionate anul trecut 135 de hectare de teren, în valoare de 245 milioane de euro, potrivit datelor unei companii de consultanţă.
Pe jumătate din terenuri urmează să fie construite depozite şi fabrici
Pe o treime din suprafeţele cumpărate se vor ridica locuinţe, iar 8% dintre tranzacţii au fost făcute de investitorii interesaţi de clădiri cu destinaţie mixtă, adică birouri, locuinţe şi magazine. Preţul pe metru pătrat variază în funcţie de utilizarea terenului, de la 20 de euro pentru segmentul industrial până la 540 de euro, pentru cel mixt.
Acesta este şi motivul pentru care blocurile se construiesc în special la periferia oraşului.
Bogdan Ivan, reprezentant al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari: „Preţul terenului afecteaza într- un procent de 15-20 preţul unui apartament, vorbim de locaţia terenului, posibilitatea şi nivelul de etajare”.
În primele nouă luni ale anului trecut au fost date în folosinţă 7.000 de locuinţe în Bucureşti şi Ilfov şi peste 40.300 la nivel naţional.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News