Live

Studiu. Un sfert dintre români cred în vraci și șamani

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Din ce în ce mai stresaţi, românii caută evadarea în orice pare ieşit din rutină. Sunt mai deschişi către nou şi aventură, dar în acelaşi timp sunt atraşi şi de viaţa spirituală. Cel puţin aşa arată un studiu care analizează noile tendinţe în gândirea și comportamentul oamenilor. Doi din trei români sunt dispuși să aibă un an sabatic pentru a călători, iar unul din doi este interesat de activități cu grad ridicat de pericol.

În ultima vreme, românii sunt mult mai deschişi către noutăţi şi experienţe inedite, cum ar fi sporturile extreme. Oamenii par să îşi schimbe modul de viață și implicit comportamentul social. Există explicaţii psihologice pentru această tendinţă.

Radu Leca, psiholog: Este normal ca un român care este extrem de stresat sa îşi dorească o escapadă. Din nemulţumire, oamenii încearcă lucruri noi. Dacă aceste lucruri sunt scumpe, apare din nou nemulţumirea, este ciclic.

-În fiecare an îmi propun să fac ceva nou pentru a-mi îmbunătăţi viaţa. Cu siguranţă, saltul cu paraşuta.

-Paraşutismul şi un sport practicat mai demult, se numea parkour. Era un sport în care oamenii săreau pe clădiri, ca în filme.

-Chiar îmi plac sporturile extreme. Îmi doresc să sar cu paraşuta, nu doar că aş avea curajul.

De asemenea, oamenii par să nu mai pună serviciul în topul priorităţilor şi încep să fie mai receptivi în ceea ce priveşte spiritualitatea.

Doi din trei români spun că sunt dispuşi să îşi ia un concediu prelungit pentru a călători sau a trăi o perioadă într-o cultură diferită sau un continent diferit. De asemenea, oamenii sunt mult mai deschişi şi când vine vorba de serviciile spirituale. 25% dintre aceştia spun că apelează sau ar apela la vraci, şamani sau astrologi.

Dan Jurcan, sociolog: Oamenii vor sa aibă mai mult timp liber, vor să aibă un timp liber de calitate. Apare dacă vreţi şi la tineri această schimbare de paradigmă în care oamenii se întorc spre familie, spre sine, spre prieteni.

Studiul mai arată că 33% dintre români folosesc sau ar folosi o aplicație de tip dating, pentru că nu mai au timp de socializare în viaţa reală, din cauza programului încărcat de la serviciu. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbați, cu venituri mari, cu vârste preponderent între 25-34 ani, care locuiesc singuri, majoritatea în București.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii, printre cei mai mulțumiți de viața lor, din Europa Centrală şi de Est. Se tem însă de creşterea sărăciei şi crize alimentare

Un cascador a sărit de pe o clădire cu 29 de etaje din Thailanda, dar n-a știut că parașuta avea o problemă

O pisică adoptată de la adăpost a devenit vedetă pe internet. Este pasionată de ciclism și alpinism și s-a dat chiar și cu parapanta

VIDEO. Momentul în care un parapantist este luat de vârtej

Partenerii noștri