Live

Studiu al Comisiei Europene | Care sunt principalele griji ale românilor

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Scumpirile, sistemul de sănătate şi condiţiile de trai sunt cele mai mari griji ale românilor. E concluzia raportului naţional despre România şi apare în cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene. Şi deşi trăim în Uniunea Europeană de 12 ani, suntem diferiţi de cetăţenii celorlalte state membre când vine vorba de problemele de care ne plângem.

Creşterea preţurilor şi costul traiului de zi cu zi îi îngrijorează cel mai tare pe români. 35% dintre participanţii la sondajul Comisiei Europene au declarat că e cea mai mare problemă cu care se confruntă, iar ponderea lor este în creştere faţă de anul trecut. 25% dintre cei chestionaţi spun că îi nemulţumeşte şi sistemul de sănătate, iar numărul lor este mai mare. Şi condiţiile de trai le dau bătăi de cap, 19 la sută dintre români au recunoscut acest lucru.

Cetăţenii din alte state europene spun că cea mai mare problemă este şomajul, 23 la sută dintre aceştia au dat acest răspuns. Trebuie să spunem că românii nu au menţionat această problemă. De asemenea, şi creşterea preţurilor, alături de imigraţie, îi sperie pe 21% dintre europeni.

Pe lângă problemele identificate la nivelul fiecărei ţări, cetăţenii europeni se gândesc cu îngrijorare şi la situaţia din Uniunea Europeană. Imigraţia, de exemplu, îi preocupă pe 40% dintre europeni, faţă de 25% dintre români. Iar terorismul, pe 20% dintre europeni, comparativ cu 24% dintre români.

Care va fi situaţia economică în următorul an în fiecare ţară? Cei mai pesimişti sunt englezii, 43% dintre ei cred că vor trăi mai prost. La fel răspund şi 36% dintre greci, 34% dintre francezi și suedezi şi 33% dintre români.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

Partenerii noștri