Statuia unui soldat român, decapitată și vandalizată
Eroi ai neamului, uitaţi în nepăsare. Se întâmplă într-o comună din Dolj, unde două monumente, închinate răscoalei din 1907 şi eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, zac în uitare.
Cum a influențat rețeaua socială TikTok rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Călin Georgescu
„Șoc”, „surpriză” și „cutremur”. Cuvintele folosite de presa internațională pentru a descrie rezultatul alegerilor din România
O explicație despre victoria lui Călin Georgescu. Valentin Naumescu, despre „votul revanșard și campania pe TikTok”
Victor Ponta, după ce Ciolacu a ratat finala prezidențială: PNL și Nicolae Ciucă au jucat rolul idiotului util
Nicușor Dan a discutat cu specialiștii pentru a înțelege ce s-a întâmplat la alegeri. Mesajul primarului Capitalei pentru turul 2
Ședință la PNL, după scorul obținut de Ciucă la alegeri. Care e liberalul cu șanse mari să preia șefia partidului
Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. Cum vă puteți feri de ofertele-capcană
Cum arată și cum funcționează instalația care transformă apa murdară în energie
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
Monumentul dedicat eroilor din cele două războaie mondiale este distrus puţin câte puţin. De mai bine de un an, statuia ce întruchipează un soldat român a rămas fără cap şi fără braţe. Şi aşa a rămas şi de Ziua Naţională, în an centenar, când autorităţile locale au depus coroane de flori la soclul ei.
Decapitată, vandalizată şi lăsată de izbelişte, statuia afişează o imagine a dezolării.
Aceeaşi imagine te întâmpină încă de la intrarea în comună. Un monument din marmură, ridicat de primărie în 2004 şi dedicat răscoalei din 1907, ar trebui să spună povestea jertfei ţăranilor din zonă. Cum singurul localnic ce ştia monografia comunei a decedat, identitatea eroilor s-a pierdut şi ea.
Deoarece numele celor 32 de ţărani care au pierit pentru pământ şi libertate nu au mai putut niciodată fi recuperate, primăria a decis să monteze această plăcuţă explicativă, în locul celei cu numele lor.
Virgil Gruia - primar Terpeziţa: Înainte de revoluţie a fost furată. (...) S-a făcut un nou monument şi nici măcar în monografia comunei, nu se mai găseşte.
Aurel Turcitu are 91 de ani. Mai bine de 40 de ani a fost directorul şcolii din comună. Generaţii întregi de copii au învăţat despre jertfa ţăranilor de la el.
Aurel Turcitu - localnic din Terpeziţa: M-am prezentat de multe ori cu grupuri de elevi pentru cinstirea eroilor din 1907 (...) Făptașul mi se pare că e fără niciun pic de inimă.
În ceea ce priveşte statuia soldatului decapitat, poliţia îi caută şi azi pe făptaşi. Autorităţile locale susţin că reparaţia ei ar fi inclusă în planul de buget pe anul acesta.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News