Live

SONDAJ. Cum se văd românii și americanii. Un studiu comparativ

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Comparativ cu americanii, românii sunt mai pesimişti, se uită cu groază la viitor, îşi pun speranţe mai mari în Dumnezeu decât în autorităţi şi nu au încredere în politicieni. Sunt concluziile unui amplu sondaj de opinie realizat luna trecută atât în România, cât și în Statele Unite. Pe de altă parte, românii sunt apreciați în SUA în primul rând pentru modul în care luptă în Afganistan, pentru că sunt membri UE și NATO, pentru că sunt pro-americani și nu în ultimul rând pentru că NU au relații apropiate cu Rusia.

Foto: Shutterstock

Potrivit datelor culese, 19% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă ţara noastră este bună, în timp ce 46% dintre americani au aceeași percepție despre Statele Unite. Dacă 74% dintre români sunt de părere că România merge într-o direcţie greşită, la acest capitol, americanii nu sunt la fel de pesimişti ca noi. Nici măcar jumătate dintre ei nu cred că Statele Unite se îndreaptă spre un drum greşit.

Care sunt principalele probleme în România și în SUA

Costul vieţii de zi cu zi, spun aproape 70% dintre românii chestionaţi, situaţia economică şi costul mare al energiei sunt principalele probleme din România. Peste ocean, oamenii se plâng de accesul redus la serviciile medicale, de numărul mare de imigranţi şi de inflaţie.

Încrederea în instituţii în România și în SUA

Şi românii, şi americanii au cea mai mare încredere în armată, apoi în poliţie şi în justiţie. De asemenea, consideră este foarte important să trăiască într-un regim democratic. Pentru jumătate dintre români contează să trăiască într-o țară guvernată în mod democratic. Aici, americanii răspund mai ferm: 76% dintre ei susţin un sistem de alegeri libere. Doar 2% au apreciat că acest lucru are o importanță scăzută.

Tot mai nemulţumiţi de modul în care sunt gestionaţi banii ţării, 70% dintre români sunt de părere că statul ar trebui să intervină mai mult în economie, în timp ce doar 30% din populaţia Statelor Unite ale Americii împărtăşeşte această opinie.

Când vine vorba despre credinţă, suntem cu şaisprezece procente peste americani. (În România, sunt peste 18 mii de biserici).

Ce sărbătoresc românii la 1 Decembrie?

Câţi dintre români credeţi că ştiu ce sărbătorim anul acesta în data de 1 decembrie? Ei bine, 75% dintre cei intervievați au făcut referire, în termeni mai mult sau mai puțin clari, la evenimentul Marii Unirii. 34% au spus că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, 27% că sărbătorim Marea Unire, 12% că celebrăm Unirea, iar 2% - crearea României Mari sau Unirea României.

Ce știu americanii despre români

Transilvania este cea mai cunoscută parte a României în Statele Unite: 71% dintre americani declară că au auzit despre regiune, 19% că nu au auzit, în timp ce 10% nu ştiu sau nu răspund. Opt la sută dintre americani cred că România este o țară în Asia, potrivit sondajului ale cărui rezultate au fost făcute publice marţi. 

România este definită de americani prin Transilvania şi Dracula, iar soldaţii români din Afganistan se bucură de o imagine foarte bună și ar putea, la o adică, să fie brand de țară.

Două treimi dintre români (66%) apreciază că România are imagine mai degrabă negativă în lume, în timp ce doar aproximativ un sfert (24%) consideră ţara lor se bucură de o imagine pozitivă în lume.

Cât priveşte SUA, 67% dintre americani declară că au auzit despre România, 20% că nu au auzit, în timp ce 12% nu ştiu sau nu răspund.

Bărbaţii, cei cu o vârstă mai ridicată şi cei din zonele urbane declară mai des decât celelalte categorii (femei, tineri, cei din zone suburbane/rurale) că au auzit despre România. De asemenea, procente mai ridicate ale celor care au auzit despre România se înregistrează în rândul respondenţilor din regiunile Nord-Est şi Vest ale SUA, respectiv în rândul respondenţilor albi şi asiatici.

23% dintre cei intervievaţi declară că ştiu că România este o ţară, 3% că este un stat fost-comunist. Tot 3% menţionează că ştiu pe cineva din ţara noastră, 4% dintre respondenţi asociază numele României cu gimnastica, şi tot atâţia cu Vlad Ţepeş/ Dracula.

61% menţionează că au auzit despre ţara noastră într-un alt context.

Transilvania este cea mai cunoscută parte a României în Statele Unite: 71% dintre americani declară că au auzit despre regiune, 19% că nu au auzit, în timp ce 10% nu ştiu sau nu răspund.

Dintre totalul celor intervievaţi, 35% consideră că Transilvania este o regiune în România, 23% că este ţara lui Dracula, 4% – o regiune în Ungaria, 3% – o regiune într-o altă ţară din UE.

Pe de altă parte, 6% precizează că nu au auzit niciodată despre Transilvania, în timp ce 24% nu ştiu sau nu răspund.

Bărbaţii, cei cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani, albii, locuitorii din regiunea Nord-Est şi cei cu un nivel de educaţie mai ridicat identifică Transilvania ca fiind o regiune in Romania într-o măsură mai mare decât celelalte categorii.

Rugaţi să îşi exprime acordul cu privire la o serie de afirmaţii despre ţara noastră, 69% dintre americani identifică România ca fiind o ţară din Europa, 36% – o ţară în regiunea Mării Negre, 31% – o ţară membră a UE, 28% – membră a NATO. Opt procente dintre respondenţi consideră că România este localizată în Asia.

Americanii chestionaţi, în proporţie de 28%, se arată deschişi ideii de a vizita România.

Bărbaţii şi cei cu un nivel de educaţie mai ridicat identifică România ca fiind membră a NATO, respectiv o ţară membră a UE sau o ţară în regiunea Mării Negre într-o măsură mai mare decât celelalte categorii (femei, cei cu un nivel redus de educaţie).

Deschiderea faţă de ideea de a vizita România este mai mare în rândul tinerilor şi a celor cu un venit mai ridicat.

În topul informaţiilor care ar putea cântări pentru îmbunătăţierea părerii despre Romania se numără: faptul că soldaţii români lupta alături de cei americani în Afganistan (48% dintre respondenţi au ales variantele 5 şi 4 ale scalei, aferente unei importanţe ridicate), calitatea de membra a UE si NATO (46% au ales variantele 5 şi 4 ale scalei), faptul că peste 70% dintre români au o părere bună despre Statele Unite (44%) şi lipsa unor relaţii apropiate cu Rusia (43%).

De remarcat că ponderi destul de ridicate dintre cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund.

Studiul poate fi consultat pe larg AICI.

Cine a făcut sondajul. Date sociologice

Studiul sociologic „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei în România şi SUA” are la bază două sondaje de opinie realizate simultan de Inscop Research (România) şi The Polling Company (Statele Unite).

Sondajele au fost realizate în România, în perioada 12 – 23 octombrie 2018, iar în SUA, în perioada 19 – 22 octombrie 2018.

La fiecare dintre acestea au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani. Cât priveşte România, au fost intervievaţi oameni din fiecare judeţ al ţării şi din fiecare sector al Bucureştiului. 

Profesorul Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu“ al Academiei Române, a punctat la prezentarea de marţi a rezultatelor: „Dacă ar fi să construim un brand de ţară, ar trebui pornit de la faptul că soldaţii români şi soldaţii americani stau umăr la umăr în teatrele de operaţiuni. Deocamdată, acesta ar fi un punct de plecare politic important, altul nu avem deocamdată. Acesta este brandul României. Când transmiţi public o asemenea idee, nu o faci din raţiuni strict de securitate. O faci şi de asta, dar şi din raţiuni ce ţin de imaginea României în Statele Unite (...) Dacă ne interesează America, trebuie să construim o imagine a României plecând de la aceste date”.

Rezultatele au fost prezentate marţi, de Brett Loyd, preşedinte şi CEO al The Polling Company, şi Darie Cristea, director al Inscop Research, precizează News.ro.

Studiul, prezentat pe larg

Studiul cuprinde trei secțiuni: prima conține întrebări similare aplicate atât în SUA cât și în România (I), a doua cuprinde întrebări care au fost incluse exclusiv în sondajul aplicat în SUA (II) și cea de-a treia întrebări care au fost aplicate exclusiv în sondajul din România (III).

Secțiunea I – Întrebări similare aplicate în România şi SUA. Potrivit datelor culese, 19% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este bună, în timp ce 46% dintre americani au aceeași percepție în ceea ce privește țara lor.

Printre principalele probleme ale tării menționate de români se numără: inflația/costul vieții de zi cu zi (aleasă ca variantă de răspuns din cele trei posibile de către 69% dintre cei chestionați), situația economiei (59%) și costul energiei (53%). În viziunea respondenților din SUA principalele probleme cu care se confruntă țara lor sunt: accesul la servicii medicale (menționat de 38% dintre cei chestionați), imigrația (38%) și inflația/ costul vieții de zi cu zi (36%).

Instituția în care au cea mai multă încredere atât românii, cât americanii este Armata. Și Poliția beneficiază de un grad de încredere destul de ridicat în rândul celor două populații studiate. Încrederea în instituţii a fost măsurată pe o scală specială, cu acordarea de note de la 1 la 5 în care 1 înseamnă şi 5 foarte putină.

Pentru români si americani este foarte important să trăiască într-un regim democratic, americanii răspunzând însă mai ferm în această privință. Pentru jumătate dintre români este foarte important să trăiască într-o țară guvernată în mod democratic. Puțin peste 10% au ales variantele de răspuns 1 și 2, ce corespund unei importanțe scăzute. Peste trei sferturi dintre americani consideră că este foarte important să trăiască într-o țară în care există un sistem de alegeri libere. Doar 2% au apeciat că acest lucru are o importanță scăzută.

70% din populația României este de părere că statul ar trebui să intervină mai mult în economie, în timp ce doar 30% din cea a SUA împărtășește această opinie.

46% dintre români, respectiv 40% dintre americani consideră că, în calitate de mare putere a lumii, SUA au o mare responsabilitate pentru soluționarea conflictelor globale.

Cei mai mulți respondenți (peste 50% dintre români, respectiv puțin sub jumătate dintre americani – 47%) consideră că societatea în care trăiesc este profund nedreaptă și îi avantajează pe cei care au putere și nu respectă regulile.

Românii se declară credincioși (cred în Dumnezeu) într-o proporție mai mare decât americanii (92% versus 76%).

De ce americanii îi apreciază pe români

Secțiunea a II-a. Întrebări aplicate doar în SUA. 67% dintre americani declară că au auzit despre România, 20% că nu au auzit, în timp ce 12% nu știu sau nu răspund.

Bărbații, cei cu o vârstă mai ridicată și cei din zonele urbane declară mai des decât celelalte categorii (femei, tineri, cei din zone suburbane/rurale) că au auzit despre România. De asemenea, procente mai ridicate ale celor care au auzit despre România se înregistrează în rândul respondenților din regiunile Nord-Est și Vest ale SUA.

În topul informațiilor care ar putea cântări pentru îmbunătățierea părerii despre Romania se numără: faptul că soldații români luptă alături de cei americani în Afganistan (48% dintre respondenți au ales variantele 5 și 4 ale scalei, aferente unei importanțe ridicate), calitatea de membră a UE si NATO (46% au ales variantele 5 și 4 ale scalei), faptul că peste 70% dintre români au o părere buna despre Statele Unite (44%) și lipsa unor relații apropiate cu Rusia (43%). 

23% dintre cei intervievaţi declară că ştiu că România este o ţară, 3% că este un stat fost-comunist. Tot 3% menţionează că ştiu pe cineva din ţara noastră, 4% dintre respondenţi asociază numele României cu gimnastica, şi tot atâţia cu Vlad Ţepeş/ Dracula.

61% menţionează că au auzit despre ţara noastră într-un alt context.

Transilvania este cea mai cunoscută parte a României în Statele Unite: 71% dintre americani declară că au auzit despre regiune, 19% că nu au auzit, în timp ce 10% nu ştiu sau nu răspund.

Dintre totalul celor intervievaţi, 35% consideră că Transilvania este o regiune în România, 23% că este ţara lui Dracula, 4% – o regiune în Ungaria, 3% – o regiune într-o altă ţară din UE.

Pe de altă parte, 6% precizează că nu au auzit niciodată despre Transilvania, în timp ce 24% nu ştiu sau nu răspund.

Rugaţi să îşi exprime acordul cu privire la o serie de afirmaţii despre ţara noastră, 69% dintre americani identifică România ca fiind o ţară din Europa, 36% – o ţară în regiunea Mării Negre, 31% – o ţară membră a UE, 28% – membră a NATO. Opt procente dintre respondenţi consideră că România este localizată în Asia.

Americanii chestionaţi, în proporţie de 28%, se arată deschişi ideii de a vizita România. Deschiderea faţă de ideea de a vizita România este mai mare în rândul tinerilor şi a celor cu un venit mai ridicat.

Bărbaţii şi cei cu un nivel de educaţie mai ridicat identifică România ca fiind membră a NATO, respectiv o ţară membră a UE sau o ţară în regiunea Mării Negre într-o măsură mai mare decât celelalte categorii (femei, cei cu un nivel redus de educaţie).

Secțiunea a III-a. Întrebări aplicate doar în România. Românii au, într-o majoritate covârșitoare (79%), un sentiment mai degrabă pozitiv față de SUA. Doar 14% declară că sentimentele lor față de statul american sunt mai degrabă negative. Tinerii și locuitorii din urban tind să aibă o orientare pro-americană într-o măsură mai mare decât vârstnicii și locuitorii din rural. Locuitorii din regiunea de Vest a României au o orientare pro-americană mai puternică decât cei din celelalte regiuni ale țării.

Trei sferturi dintre români apreciază că prezenţa trupelor americane pe teritoriul României este importantă și foarte importantă, în timp ce doar 18% consideră această prezență militară puțin sau deloc importantă.

Peste jumătate dintre români și-ar dori să se angajeze la o companie cu acționariat majoritar american.

Aproape 60% dintre respondenți consideră că țara noastră ar trebui să încerce să își facă vocea mai puternic auzită în plan internațional.

Prezentarea grafica a cercetarilor sociologice poate fi descărcată accesând linkul https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2018/11/Descarca-prezentarea-grafica-Comparative-Report-Romania-SUA.pdf

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri