Live

Situație absurdă la Timișoara. Proprietar de clădire istorică, somat de Primărie să demoleze lucrări făcute de...Primărie

Data publicării:
Casa cu Lei din Piața Unirii, Timișoara

Situație incredibilă la Timișoara, unde proprietarul unei clădiri istorice din Piața Unirii a fost dat în judecată de Primărie și pus să desființeze niște lucrări făcute chiar de muncitorii angajați de municipalitate. Ca să dovedească asta, trebuie să decoperteze o parte din pavajul Pieței Unirii, reabilitată recent cu 5 milioane de lei, bani europeni. Totul a început în urmă cu patru ani, când bărbatul a încercat să cureţe gurile de aerisire din subsolul clădirii.

„Casa cu lei" din Piața Unirii din Timișoara a fost atestată documentar în anul 1758. Când a fost construită exact nu știe nimeni. În timpul comunismului, coșurile de aerisire ale clădirii au fost astupate. În 2014, însă, în timpul lucrărilor de reabilitare a Pieței Unirii, ele au fost incluse în proiect.

Lucian Cristea - proprietar imobil istoric: „Aerisirea, așa cum se vede ea de afară, nici măcar nu corespunde aerisirii interioare, iar aceste ziduri confirmă în mod natural structura de rezistență a clădirii, așa cum a fost ea construită”.

Aceste coșuri de vențilație au fost gândite de arhitecți pentru a feri imobilele de umiditate. Unul dintre proprietarii Casei cu Lei a încercat să redea clădirii acestă funcționalitate. Practic, omul a încercat să desfunde canalele de ventilație, astupate de comuniști. Și atunci au început problemele...

Laura Martonosy - avocatul proprietarului: „A venit Poliția locală și a constatat că s-au făcut lucrări (...) și când le-au văzut în afara clădirii au spus STOP, voi ați făcut niște lucrări neautorizate, s-a făcut proces-verbal, am primit o amendă”.

Lucian Cristea - proprietar imobil istoric: „Lucrările pe care le-am făcut noi au fost toate făcute în folosul acestei clădiri”.

Laura Martonosy - avocatul proprietarului: „Primăria Timișoara ne-a dat în judecată și ne cere să desființăm lucrările și suntem într-un proces în care acum trebuie să desființez niște lucrări pe care, pe de o parte, nu le-am făcut, și pe de altă parte, au o funcțiune de a aerisi această clădire, și nu în ultimul rând trebuie să desființez niște lucrări făcute de ei, finanțate din bugetul Comisiei Europene și de care nu au voie... Potrivit regulilor europene, nu am voie să mă ating 5 ani de zile”.

Nicolae Robu - primarul Timișoarei: „N-a spus nimeni că este interzis să intervină asupra unor amenajări realizate cu fonduri europene. Nu e nimeni atât de absurd, încât să interzică intervenția, se intervine și se lasă la suprafață toată amenajarea, așa cum a fost ea făcută”.

Sorin Predescu - Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național: „În mod normal, acele aerisiri trebuie să rămână, pentru că ele asigură ventilarea subsolului, elimină umiditatea care se acumulează. În mod normal, Primaria trebuia să ceară intrarea în legalitate, și nu revenirea la starea inițială”.

Până când reușește cumva să intre în legalitate, proprietarul nu poate să facă nimic cu spațiul pe care îl deține.

Lucian Cristea - proprietar imobil istoric: „Nu putem să închiriem spațiul, nu putem să obţinem autorizație, pentru că nu putem să legalizăm această stare a clădirii”.

În Timișoara sunt peste 14.000 de clădiri istorice, multe aflate în stare avansată de degradare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O „eroare” a UNEFS a lăsat fără bani zeci de studenți premiați la un concurs cu fonduri europene

Corina Crețu: „Nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene”

România a încasat 1,9 miliarde de euro din fondurile structurale UE 2021-2027. Rata de absorbție e de 6,11%

Viktor Orban va pierde 1 miliard de euro din fondurile UE până la sfârşitul anului: „Sunt mulţi bani, mai ales pentru Ungaria”

Partenerii noștri