Live

Şeful Hidroelectrica: România riscă să ajungă în „scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina”

Data actualizării: Data publicării:
Prognozele meteo favorabile au dus la scăderea cotaţiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piaţa din Germania, un preţ de referinţă pentru întregul continent. Foto: Getty Images

România va ajunge în „scenariul apocaliptic” în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante, a afirmat, joi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

„Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România - n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica, în cadrul unei audieri la comisia parlamentară de anchetă privind cauzele preţurilor mari la energie.

Bogdan Badea a spus că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate şi întârziate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale. Badea a arătat că există situaţii în care Hidroelectrica vrea să schimbe echipamente vechi cu unele noi şi i se cer, de către autorităţile de mediu, studii de impact asupra mediului care durează ani de zile.

El a arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000.

„Este profund anormal. Este un exemplu de legislaţie care trebuie modificată. Nu cred că încălcăm vreo directivă europeană, nici legislaţia naţională. Nu există un impact suplimentar, sunt lucrări de mentenanţă normale”, a precizat şeful Hidroelectrica.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Trump 2.0 va face rău planetei și va deschide ușa rivalilor din domeniul energiei verzi, spune șefa UE pentru climă

Sebastian Burduja: „România astăzi nu are suficientă energie, pur și simplu”

Burduja: Românii cu un consum mai mare de 300 kWh vor plăti mai puțin la curent

Las Vegas vrea să devină un oraș verde. Metropola are instalații solare și reutilizează apa

Partenerii noștri