Live

Scandal din cauza concediilor medicale neplătite. Firmele spun că statul le datorează 3 miliarde de lei, CNAS susține că n-are bani

Data actualizării: Data publicării:
Statul nu are bani să acopere concediile medicale ale angajaților.Firmele spun că statul le datorează 3 miliarde de lei, CNAS susține că n-are bani. FOTO: Captură Digi24

Statul nu are bani să acopere concediile medicale ale angajaților. Sunt întârzieri majore la decontarea sumelor către firme. Obligațiile de plată depășeau trei miliarde de lei în aprilie. Reprezentanții IMM-urile spun că în unele cazuri statul întârzie cu lunile sau cu anii să-și plătească datoriile. Firmele care nu își recuperează rapid banii de la stat întârzie plățile către propriii furnizori sau către angajați. Într-un răspuns pentru Digi24, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate explică motivele întârzierilor la rambursarea banilor.

Datoriile Guvernului către firme pentru decontarea concediilor medicale plătite angajaților ajunseseră la finalul lunii aprilie la 3,1 miliarde de lei.

Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate către Digi24, în primele patru luni ale anului, Guvernul a rambursat firmelor 2,23 de miliarde de lei.

Reprezentanții mediului de afaceri reclamă întârzieri de luni sau în unele cazuri de peste un an la recuperarea banilor. 

Într-un răspuns pentru Digi24, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate recunosc că sunt întârzieri la rambursarea banilor, dar precizează că nu li se pot imputa funcționarilor în totalitate. O mare parte din cererile de recuperare a banilor depuse de către angajatori sunt întocmite greşit, spun aceștia, iar firmele nu dau curs notificărilor primite de la casele de asigurări de sănătate pentru remedierea problemelor depistate.

Un dosar se analizează de două, trei ori în funcţie de completările aduse, de multe ori şi acestea parţiale, adaugă aceștia.

În plus, spun ei, din martie 2020, în contextul pandemiei, a crescut numărul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină și izolare, iar acestea se decontează cu prioritate.

Este, însă, și o problema de bani. Reprezentanții CNAS recunosc că e nevoie ca la rectificarea bugetară din această lună să se aloce fonduri suplimentare, bugetul alocat inițial în acest sens fiind insuficient.

Potrivit Ministerului de Finanțe, bugetul Fondului de asigurări sociale de sănătate s-ar putea suplimenta la rectificare cu 3,89 miliarde de lei. Un proiect de lege depus la Parlament aduce modificări modului în care ar urma să funcționeze decontarea concediilor medicale de către stat. Inițiatorii propun, printre altele, ca sumele solicitate la decont de către angajatori să fie purtătoare de dobânzi şi penalităţi.

Situația obligaţiilor de plată:

2019: 2,44 mld. lei

2020: 2,49 mld. lei

2021: 3,63 mld. lei

2022 (la nivelul lunii aprilie): 3,14 mld. lei
sursa: CNAS

VIDEO - Declarațiile făcute la Digi24 de Ana Dincă

Ana Dincă, membru în cadrul board-ului Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a explicat care este principalul efect al acestor blocaje de plată: "Ca antreprenori, suntem privați de fondurile circulante, nu le putem utiliza în scopul propriu al business-ului pentru că trebuie să plătim concedii medicale pentru cei cu boli grave, femeile care nasc sau pentru cei care nu venit la serviciu din cauza Covid. Pentru noi e un efect negativ în ce privește circulația fondurilor financiare.

Pot să mă refer la București, opreze aici, am foarte mulți cleinți care așteaptă de 2 – 3 ani. În București, tratamentul pare că este diferit de la sector la sector. Sectorul 4 înregistrează foarte mari restanțe. Circulă o vorbă printre noi, antreprenorii, cum că, pentru ca să obții banii de la CNAS trebuie să îi dai în judecată.

Ni se spune că nu sunt fonduri și că trebuie să așteptăm. La trei luni - la trei luni, reînnoim cererile și le spunem care sunt soldurile în așteptare la ei".

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu Eurostat: România înregistrează cel mai mare declin de pe piața de muncă din UE

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Premieră mondială. Belgia le oferă lucrătoarelor sexuale asigurări de sănătate, pensii, concedii și ajutor de somaj

Un oficial de top NATO le-a cerut oamenilor de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”

Partenerii noștri