Live

Sars-Cov-2 rezistă pe haine până la 3 zile. Cum poate fi distrus virusul. Explicațiile fizicianului Cristian Presură

Data actualizării: Data publicării:
Hainele pot fi igienizate anti-Covid la spălarea la 60 de grade Celsius. Foto: Getty Images

Sars-Cov-2 rezistă pe îmbrăcăminte timp de până la trei zile. Cel mai mult supraviețuiește pe hainele din poliester. Până la 2 zile pe bumbac, iar pe amestec de sintetic și bumbac - doar 6 ore. Virusul este complet distrus dacă spălăm hainele cu apă la 60 de grade Celsius cel puțin.

Cristian Presură, fizician: “E foarte bine să le spălăm la o temperatură ridicată. Asta spun și studiile. Pe de o parte, virusul nu trebuie să ne imaginăm că este singur. El este încapsulat fie în picături mici de lichid, fie în aerosoli și atât timp cât ei se păstrează încapsulați se păstrează mai mult timp.

Pe de altă parte, dacă acea capsulă de picătură de lichid se distruge în timp cu ajutorul detergentului sau cu ajutorul temperaturii, atunci virusul își expune mai repede structurile sale interne, în special acele țepușe care se prind în interiorul organismului și ele se degradează mai repede.

Avem aceste trei tipuri de materiale poliester în care au văzut că într-adevăr virusul se distruge abia după trei zile. Dacă este vorba de bumbac, a fost vorba de o zi iar dacă a fost o combinație între cele două atunci vorbim de șase ore.

Călcatul ridică temperatura în primul rând, deci evaporă imediat apa și expune virusul și atunci acesta va muri mult mai repede”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oamenii de știință vor să „întunece” Soarele ca să scăpăm de caniculă. La ce metode s-au gândit și cât sunt de realizabile

„Apocalipsa internetului”. NASA se teme de un fenomen care ar putea duce la dispariția internetului pentru câteva luni sau chiar ani

De ce este considerată lansarea Starship un succes, deși cea mai mare rachetă din lume a explodat. Explicațiile lui Cristian Presură

Directorul OMS avertizează că suntem „din ce în ce mai orbi” la transmiterea COVID-19. „Ratele de testare au scăzut cu 70% până la 90%”

Partenerii noștri